Jeśli szukacie pomysłu na szybką przekąskę to polecam pizzowe paluchy do wyboru z pesto lub klasyczne pomidorowe, z dodatkiem salami. Świetnie sprawdzą się na kinderparty, jak i będą idealnym dodatkiem do piwa :)
Składniki:I wariant
- 1 opakowanie gotowego ciasta na pizze
- kilka łyżeczek pesto z bazylii
- 100 g startej mozzarelli
- salami lub ulubiona wędlina
- 1 opakowanie gotowego ciasta na pizze
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- oregano do posypania
- 100 g startej mozzarelli
- salami lub wasza ulubiona wędlina
Wykonanie:
I wariant
Ciasto na pizze wyjmujemy z foli i rozwijamy na blacie. Całe ciasto smarujemy pesto, na połowie rozkładamy ulubioną wędlinę i posypujemy mozzarellą. Ciasto składamy na pół i tniemy ostrym nożem na szerokość 4-5 cm. Tak pokrojone ciasto zwijamy w "sprężynki". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor, przez około 15 minut.
II wariant
Ciasto na pizze wyjmujemy z foli i rozwijamy na blacie. Całe ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Na połowie rozkładamy ulubioną wędlinę i posypujemy mozzarellą. Ciasto składamy na pół i tniemy ostrym nożem na szerokość 4-5 cm. Tak pokrojone ciasto zwijamy w "sprężynki". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor, przez około 15 minut.
Smacznego :)
Prezentują się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń