Jeśli lubicie (tak jak ja :) ) smak kokosa, to zapraszam po przepis na pyszny sernik intensywnie kokosowy. Być może przepis wyda Wam się skomplikowany ze względu na ilość składników i warstw, jednak nie zrażajcie się tym wcale, ponieważ w rzeczywistości bardzo szybko się go robi. Smacznego ;)
Składniki:
Na spód:
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich/laskowych
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera w wiaderku
- 200 g mascarpone
- biała część śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 2 białka
- 1 ananas w puszce
- 300 g śmietany 36%
- 100 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Spód
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno formy o wymiarach 25x38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia.
Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i doprowadzamy do ich połączenia. Ciastem wykładamy dno formy i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.
Masa serowa:
Ananasa z puszki odsączamy z syropu. Następnie blendujemy go na mus. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego ser mascarpone, mus ananasowy, jogurt, pianę z żółtek i mąkę ziemniaczaną.Całość mieszamy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na ostudzony kruchy spód.
Sernik pieczemy przez 1 h w temp 170 C. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Wierzch
Mocno schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
*Do masy serowej opcjonalnie można dodać kieliszek kokosowego likieru.
Piękny, gładki i wilgotny sernik. Takie lubimy najbardziej!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda ten sernik. Musi być delikatny w smaku.
OdpowiedzUsuńPasuje nawet do mojej białej kuchni:)
OdpowiedzUsuń