Strony

sobota, 23 stycznia 2021

Kisiel z liofilizowanym proszkiem z czarnej porzeczki LYOFOOD

Mróz za oknem, w telewizji skoki narciarskie oraz kisiel to wspomnienie z dzieciństwa mojego męża. Dziś przedstawiam przepis na naturalny kisiel nie z soku, a z dodatkiem liofilizowanego proszku z czarnej porzeczki i maliny. Ciekawostką jest, że takie proszki często są nazywane "pudrami owocowymi" i mogą być dodawane do jogurtów, smoothie's, koktajli i wielu innych dań!

Składnik: 

Wykonanie: 
400 ml wody zagotować. W 100 ml wody wymieszać cukier, proszki liofilizowane oraz mąkę. Można zblendować gdyby pojawiły się grudki. Gdy woda zacznie się gotować przelać mieszankę do garnka i gotować kisiel przez około 2-3 min, cały czas intensywnie mieszając. Przelać do miseczek i podać np. z mrożonymi owocami, bitą śmietaną lub bakaliami.

Smacznego :) 




2 komentarze: