Strony

wtorek, 12 kwietnia 2022

Cytrynowa babka świąteczna (wielkanocna)

Bazie, borowina czy gałązki forsycji to piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Stół będzie jednak zachwycał, gdy na jego blacie ustawimy świąteczne ciasto jakim jest babka z dzisiejszego przepisu. Jestem przekonana, że po świątecznym śniadaniu nie jedna osoba skusi się na kawałek tego jakże pysznego, cytrynowego ciasta. 


Składniki:
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 200 g oleju roślinnego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 160 g mąki pszennej tortowej 
  • 90 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:
Jeśli używacie metalowej formy do babki należy ją wysmarować odrobiną masła, a następnie wysypać mielonymi orzechami lub bułką tartą. Jeśli jednak tak jak ja, korzystacie z silikonowej formy, nie musicie jej niczym smarować. Piekarnik nagrzewamy do 170 C (grzanie góra-dół). 

Do pierwszej miski przesiewamy mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Olej odmierzamy w osobnym naczyniu. Do oleju dodajemy startą na drobnej tarce, żółtą część cytryny wcześniej wyszorowanej i sparzonej gorącą wodą. Następnie do oleju wyciskamy sok. 

Jajka (sprawdź wskazówki poniżej :) )*  wbijamy do drugiej, większej miski i ubijamy na puszystą piane ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy.

Do ubitych jajek dodajemy mieszankę mąk oraz olej zmieszany z cytryną. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Babkę pieczemy przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Możemy ją wówczas udekorować cytrynowym lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową, białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub klasycznie oprószyć odrobiną cukru pudru.

Smacznego :) 

* Aby masa jajeczna lepiej się ubiła, jajka przed rozbiciem można włożyć na około 5-10 min do miski z ciepłą wodą. Należy jednak pamiętać, aby przed rozbiciem jajek dokładnie wytrzeć je z wody.




1 komentarz:

  1. Najlepsze babki świąteczne, to te cytrynowe:D Zajadam się nimi z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń