Dziś prezentuję przepis na kawę z likierem, która idealnie będzie pasować do karnawałowych słodkości takich jak faworki, pączki czy oponki.
Przepis przygotowany dla Stowarzyszenia Świętokrzyskie Jagi.
Serdecznie zapraszam :)
- 50 ml espresso
- 50 ml likieru Sheridan
- 100-150 ml mleka
- gorzka lub deserowa czekolada
- opcjonalnie bita śmietana
Wykonanie:
Mleko spieniamy w wysokiej szklance ręcznym spieniaczem do mleka lub w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku. Wlewamy do szklanki do około połowy. Do osobnej szklanki wlewamy zaparzoną kawę, dodajemy 50 ml likieru Sheridan's i mieszamy. Tak przygotowaną kawę delikatnie przelewamy do lekko pochylonej szklanki ze spienionym mlekiem. W razie potrzeby uzupełniamy mleczną pianką. Na koniec na wierzch ścieramy czekoladę.
Mleko spieniamy w wysokiej szklance ręcznym spieniaczem do mleka lub w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku. Wlewamy do szklanki do około połowy. Do osobnej szklanki wlewamy zaparzoną kawę, dodajemy 50 ml likieru Sheridan's i mieszamy. Tak przygotowaną kawę delikatnie przelewamy do lekko pochylonej szklanki ze spienionym mlekiem. W razie potrzeby uzupełniamy mleczną pianką. Na koniec na wierzch ścieramy czekoladę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz