Strony

piątek, 17 lutego 2023

Faworki smażone

Jednym z moich ulubionych przysmaków w Tłusty Czwartek są oczywiście ... faworki! O ile pączki są dostępne w cukierniach przez cały rok, tak faworki można dostać tylko i wyłącznie w okresie karnawału. 
Uwielbiam ich delikatną i jakże kruchą strukturę dlatego też przygotowałam ten przepis specjalnie dla Stowarzyszenia Świętokrzyskie Jagi :) 



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 4 żółtka
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany homogenizowanej 18%
  • 1 łyżka spirytusu / wódki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:
Na stolnicę lub do większej miski przesiewamy mąkę i dodajemy kolejno żółtka śmietanę, spirytus, i szczyptę soli. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto, które powinno być dość zbite. 

Ciasto dzielimy na 2-3 części. Poszczególne porcje wałkujemy na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta przykrywamy folią spożywczą (żeby się nie zeschło).
Nożem lub radełkiem wycinamy z ciasta paski szerokie na ok. 3 cm, a następnie kroimy je na krótsze kawałki. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden lub dwa razy koniec ciasta. Gotowe faworki odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką. 

Do szerokiego garnka lub w moim przypadku woka wlewamy olej i podgrzewamy go do temperatury 180 stopni C. Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę ostrożnie wkładamy do niego po kilka faworków. Smażymy je na złoty kolor przez około 30 sekund z każdej strony.

Upieczone faworki wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz