Dziś przepis na wyśmienite muffinki w nieco karnawałowym lub andrzejkowym wydaniu o smaku orzechów i banana. Serdecznie zapraszam do wypróbowania ich przy najbliższej możliwej okazji ! :)
Przepis przygotowany specjalnie dla stowarzyszenia Świętokrzyskie Jagi.
Składniki:
Ciasto na muffinki:
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 120 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
- starta skórka z cytryny wcześniej wyszorowanej i sparzonej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 ml schłodzonej śmietany 30- 36%
- banan pokrojony w plasterki
- sok z cytryny
- masło orzechowe
- kawałki czekolady
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy do jednej miski.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem, cukrem wanilinowy, aromatem, do momentu aż masa podwoi swoją objętość, a konsystencja będzie przypominać jasny puszysty krem. Następnie ciągle miksując dodajemy po 1 jajku i powoli wlewamy mleko.
Do miski z mokrymi składnikami przesiewamy suche, dodajemy skórkę ze cytryny i mieszamy ciasto do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek wypełniając je do ¾ wysokości.
Babeczki pieczemy przez 20-25 minut. Gdy babeczki całkowicie wystygną wyjmujemy je z foremek i ścinamy im górną część. Można zrobić im również małe nacięcie wewnątrz (kształt lejka), które następnie można wypełnić masłem orzechowym.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem, cukrem wanilinowy, aromatem, do momentu aż masa podwoi swoją objętość, a konsystencja będzie przypominać jasny puszysty krem. Następnie ciągle miksując dodajemy po 1 jajku i powoli wlewamy mleko.
Do miski z mokrymi składnikami przesiewamy suche, dodajemy skórkę ze cytryny i mieszamy ciasto do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek wypełniając je do ¾ wysokości.
Babeczki pieczemy przez 20-25 minut. Gdy babeczki całkowicie wystygną wyjmujemy je z foremek i ścinamy im górną część. Można zrobić im również małe nacięcie wewnątrz (kształt lejka), które następnie można wypełnić masłem orzechowym.
Krem orzechowy
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, masło orzechowe, cukier puder i ucieramy mikserem na kremową masę. Do orzechowej masy dodajemy stopniowo bitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy nim babeczki.
Banana obieramy i kroimy w plasterki, które następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Babeczki dekorujemy tak przygotowanymi kawałkami banana i odrobiną czekolady. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Kocham takie muffiny.
OdpowiedzUsuńIdealne do popołudniowej herbaty
OdpowiedzUsuń