Strony

niedziela, 2 czerwca 2013

Delikatne baletki z makiem

Ciastka Baletki to nic innego jak biszkopty posypane makiem i przełożone marmoladą lub dżemem. Ciasta są bardzo delikatne, a wykonanie ich jest naprawdę proste. Ciasteczka dość że są bardzo smaczne, to w dodatku nie zawierają tłuszczu w porównaniu do kruchych ciastek :) Polecam :)

Składniki (na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek): 
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej, przesianej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki maku, do posypania
  • dżem lub marmolada do przełożenia
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Należy pamiętać o dokładnym ubiciu białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąkę wsypujemy bardzo powoli i ostrożnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżka. 
Ciasto biszkoptowe nakładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskamy je na kształt niedużych ciasteczek, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Pomiędzy biszkoptami pozostawiamy niewielkie odstępy. Surowe biszkopty posypujemy makiem.
Wszystkie ciastka pieczemy w jednym czasie ! Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180ºC, aż będą lekko złote. Po upieczeniu biszkoptów nie wyciągamy odrazu z piekarnika. Wyjmujemy je dopiero gdy piekarnik ostygnie.
Wystudzone biszkopty, przekładamy dżemem lub marmoladą.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Ciasteczka mojego dzieciństwa, potrafiłam jedynie je jeść przez cały dzień :D Chętnie odtworze smak wspomnień z pomocą Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń