Dziś przepis na pyszne bułki z serem które smakują jak z cukierni!! Dzięki dodaniu do masy serowej 1 łyżeczki lemon curd, bułki miały przepiękny zapach, a w smaku można było wyczuć cytrynową nutę. Przepis znalazłam tu. Polecam również przepis na Okrągłe bułki z serem :)
Składniki (przepis nieznacznie zmieniłam)
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szkl mleka
- 0.5 szkl cukru
- 20 g drożdży
- ok. 30 g masła (2 łyżki)
- 1 jajko
Nadzienie:
- 400 g białego sera (twarogu)
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- cukier (dajemy tyle ile chcemy)
- 1 łyżka soku z cytryny (ja dałam łyżeczkę lemon curd)
Kruszonka:
- 2 łyżki schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy ubite jajko, ciepłe(nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy, (gdy będzie za bardzo kleiste dodajemy mąki). Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Ser wcześniej zmielony lub przetarty przez sitko, dodajemy do miski. Dodajemy jajko, cukier wanilinowy i cukrem, łyżeczkę soku z cytryny lub lemon curd i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je na stolnicę i smarujemy serem na całej powierzchni (pierwszy 2 rysunki na zdjęciu poniżej). Składamy je z jednej i drugiej strony do środka (3). Ostrym nożem ciasto kroimy na kilka czy kilkanaście części (4 rys) i skręcamy jeden raz (5) tak aby powstały nam zgrabne bułki (6). Bułki przekładamy na blachę pozostawiając odstępy nimi (bułki sporo urosną). Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładam do malaksera i "tnę" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek. Jajko roztrzepuje z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym, jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypując kruszonką.
Bułki pieczemy przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gdyby za bardzo nam się spiekły można przykryć je folią aluminiową. Bułki studzimy na kratce.
Smacznego:)
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy ubite jajko, ciepłe(nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy, (gdy będzie za bardzo kleiste dodajemy mąki). Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Ser wcześniej zmielony lub przetarty przez sitko, dodajemy do miski. Dodajemy jajko, cukier wanilinowy i cukrem, łyżeczkę soku z cytryny lub lemon curd i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je na stolnicę i smarujemy serem na całej powierzchni (pierwszy 2 rysunki na zdjęciu poniżej). Składamy je z jednej i drugiej strony do środka (3). Ostrym nożem ciasto kroimy na kilka czy kilkanaście części (4 rys) i skręcamy jeden raz (5) tak aby powstały nam zgrabne bułki (6). Bułki przekładamy na blachę pozostawiając odstępy nimi (bułki sporo urosną). Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładam do malaksera i "tnę" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek. Jajko roztrzepuje z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym, jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypując kruszonką.
Bułki pieczemy przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gdyby za bardzo nam się spiekły można przykryć je folią aluminiową. Bułki studzimy na kratce.
Smacznego:)
Bułki przed pieczeniem |
Bułki po upieczeniu :) |
cudne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńp.s nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/zabawa-nominacja-itp.html.
ja pierdziele ale ci urosly ale ladne, dzisiaj sprobuje je upiec
OdpowiedzUsuńjuz zjedzone nie wyrosly mi tak jak bym chciala ale w smaku ;niebo w gebie; napewno ich upieke jeszcze raz niedlugo
OdpowiedzUsuńMoże Pani za krótko wyrabiała ciasto i dlatego nie urosły :/ Ja czasami wspomagam się mikserem z odpowiednią łopatką, jednak przy takim wyrabianiu należy uważać żeby nie przegrzać miksera :)
Usuńdzieki za cenna rade,napewno cos zepsulam z tym wyrabianiem ,maz sie smieje ze mi nigdy nic nie rosnie ale juz chodzi za bialym serem,napewno upieke jeszcze raz bo pyszne byly I ta kruszonka-rewelacja
OdpowiedzUsuńZa drugim razem mam nadzieje że bułki wyjdą idealne, a Pani mąż się już nie będzie z Pani śmiał :]
UsuńPani Aniu przepiękne bułki!..upieke dziś takie same, tylko nie wiem jak je złożyć a potem skręcić? Proszę o wskazówki techniczne:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam aktualizacje posta i dodałam rysunek jak powinno sie skręcać bułki :) Pozdrawiam
Usuńmimo ze jestem mezczyzną, to ja gotuję w domu:)
OdpowiedzUsuń,zrobiłem takie, pyszne, pieknie wyrosły, moze dlatego ze ciasto zrobiłem dosc lekkie/luźne,masło na koniec wyrabiania pomaga bardzo !!!
polecam