Zostałam obdarowana sporą ilością jabłek więc w ciągu 4 dni upiekłam 3 duże brytfanki szarlotki :D I wszystko zostało zjedzone. Zwykle do jabłek w szarlotce dodaje kisiel lub mąkę ziemniaczaną, dzięki czemu po wystudzeniu ciasto jest bardziej stabilne i się nie rozpada. Szarlotkę udekorowałam wyciętym jabłkiem. Polecam również Pełnoziarnistą kruchą szarlotkę :)
Składniki: (na blachę 25x40 cm)
Na kruche ciasto:
- 450 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 120 g margaryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 - 2,5 kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 1 kisiel cytrynowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szkl cukier (jeśli jabłka są słodkie można go pominąć)
- 2-3 łyżki bułki tartej do podsypania
Wykonanie:
Oba rodzaje mąk mieszamy
z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na
stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę.
Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i
zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem i nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny . Pozostałe ciasto wkładamy do
zamrażarki.
Piekarnik rozgrzewamy do
temperatury około 180ºC. Ciasto z lodówki wyjmujemy i podpiekamy w piekarniku
przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Jabłka obieramy i trzemy
na plasterki przy użyciu tarki. Dodajemy sok z cytryny,kisiel, mąkę
ziemniaczaną, cynamon, ewentualnie cukier. Wszystko razem mieszamy nie
odlewając soku i starając się nie niszczyć plasterków.
Upieczony spód wyjmujemy
z piekarnika i posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy jabłka. Z zamrażarki
wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce.
Ciasto pieczemy około 1
godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Polecam również:
|
|
|
Szarlotka na kruchym cieście z pianką |
cudowna krucha szarlotka, uwielbiam takie :]
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :) a jabłko w postaci dekoracji świetne! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńrobiłam, pyszna!
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze smakowala :)
Usuń