Nie przepadam za jedzeniem warzyw, wiem to straszne :/ ale staram się je "przemycać" do swojego jedzenia gdzie tylko się da. Kilka lat temu znalazłam na internecie przepis na muffiny z fasoli. Od razu zdecydowałam się je upiec. Byłam nimi zachwycona, ponieważ nie wyczuwało się w nich fasoli co jest wielkim atutem, a po drugie wykonanie ich jest banalnie proste i szybkie. Dziś nareszcie zamieszczam przepis na te pyszne, bezmączne i zdrowe muffiny. Do wnętrza babeczek dobrze jest dodać rodzynki, żurawinę, orzechy lub jabłko, maliny czy jagody.
Polecam również inne moje przepisy m.in. na:
Muffiny ryżowe z czekoladą
Czekoladowe muffiny z ciecierzycy
Polecam również inne moje przepisy m.in. na:
Muffiny ryżowe z czekoladą
Czekoladowe muffiny z ciecierzycy
- puszka fasoli 400 g
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 4 łyżki fruktozy/ ksylitolu/ stewii
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu, kardamonu itp)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub zwykłego
- 1/2 łyżeczki sody
- 5-6 łyżek kakao odtłuszczonego, bez dodatku cukru
- Opcjonalnie jabłko, żurawina, rodzynki lub orzechy
Fasolę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą, osuszamy a następnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków lub w blenderze na puree. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do fasoli i mieszamy ze sobą. Ciasto przelewamy do formy lub foremek na muffiny. Babeczki pieczemy 25-35 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Smacznego :)
Już kiedyś próbowałam fasolę w czekoladowych ciastkach, muszę się teraz skusić na takie muffiny..
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji! ;*