Strony

wtorek, 8 października 2013

Kruche jabłkowe ciasto z lekka budyniową pianką

Cudowne ciasto, lekkie i niewiarygodnie kruche. Ja jako że sezon na jabłka jeszcze trwa zmodyfikowałam znaleziony w sieci przepis i zamiast malin dodałam jabłka oprószone niewielką ilością cynamonu. Przepis pochodzi z mojewypieki.com
Jeśli macie więcej jabłek, polecam Szarlotkę na kruchym cieście z pianką :)
Składniki:
Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
  • 500 g jabłek oprószonych cynamonem
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. W przypadku gdyby ciasto było zbyt sypkie, dodajemy 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto dzielimy na 2 części - 1/3 całości i 2/3. Każdą porcję zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażali na min 2-3 h. 
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (lub zbliżonych) wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą porcję ciasta, lekkoprzyciskamy dłonią do dna blaszki. Spód podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, łyżka po łyżce dodajemy drobny cukier i cukier wanilinowy Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i powoli dolewamy olej nie na małych obrotach miksera.
Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy równo pianę. Jabłka myjemy, obieramy lub nie i kroimy w plasterki, które gęsto układamy obok siebie na pianie. (Jabłka można delikatnie wcisnąć w piankę). Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180ºC. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)





7 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, takiego jeszcze nie jadłam, kiedyś muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka!
    Bardzo polecam i dziekuje za "slodkie niebo"!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam. Wspaniałe, kruchutkie, idealnie słodkie i rozpływające się w ustach. Baaaaardzo dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się że smakuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. P lubie nowosci wyglada apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy w wersji z malinami można dać mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak można dać maliny mrożone :)

    OdpowiedzUsuń