Od dawno planowałam zrobić to ciasto. Jednak zawsze brakowało mi ... likieru :P Po świętach zostało trochę likieru kawowego w butelce więc postanowiłam się zebrać i to ciasto upiec.
Składniki (na blaszkę np 24x24 cm lub o zbliżonych wymiarach):
Ciasto Cappucino nazywane również Latte Macchiato to nic innego jak kakaowy biszkopt nasączony pysznym alkoholowym ponczem. Biszkopt przełożony jest pysznym kremem na którym w równych odstępach są ułożone również nasączone ponczem ciastka biszkopty. Ciasto jest przepyszne i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią smak kawy w ciastach. Przepis na ciasto znalazłam tu.
Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu również polecam wypróbować przepis na Ciasto "Pijana śliwka":)
Biszkopt:
- 4 duże jajka (5 małych)
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cappuccino w proszku
- kilka łyżek cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego (w temp. pokojowej)
- 300 ml mocnej kawy
- 100 ml likieru kawowego, czekoladowego lub Baileys
- około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
- gorzkie kakao
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy olej i wodę krótko miksujemy. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 25-30 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem biszkopt przekroić na wzdłuż na 2 części.
Krem:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cappuccino i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.
Poncz:
Zaparzamy mocną kawę w 300 ml wody. Po wystudzeniu do kawy dodajemy likier kawowy.
Złożenie ciasta:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i przykrywamy 1/4 masy. Biszkopty zamaczamy w ponczu i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu i posypujemy kakao. Następnie układamy drugi biszkopt również nasączamy pączem. Pozostały krem wykładamy na biszkopt.
Przykrywamy kolejną częścią naponczowanych ciastek i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Ciasto wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem
Smacznego :)
super, że się za niego zabrałaś. lubię takie słodkie przekładańce :)
OdpowiedzUsuńO rany...slinka cieknie...dziekuje za udzial w akcji.
OdpowiedzUsuń