Ta szarlotka jest bardzo prosta w wykonaniu. Nie wymaga tarcia jabłek na tarce czy wcześniejszego smażenia. Wystarczy zagnieść ciasto, obrać jabłka, pozbawić je gniazd nasiennych i poukładać połówki jabłek na surowym cieście. Po upieczeniu szarlotka wygląda podobnie do bułek z jabłkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu również na Szarlotkę kukurydzianą bez cukru i bez jajek :)
- 3 szklanki mąki
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- odrobina cynamonu
- szczypta soli
- 7-8 jabłek
Mąkę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiewamy do miski lub na stolnice, następnie dodajemy serek homogenizowany i łączymy łyżką lub ręką. Następnie dodajemy masło, całość siekamy nożem, a następnie całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy w której będziemy piec ciasto. 1 rozwałkowaną część ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście obok siebie jabłka zaokrągloną częścią do góry. Jabłka posypujemy odrobiną cynamonu. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta delikatnie dociskając ciasto do spodu. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gdyby wierzch ciasta za szybko się nam zarumienił, ciasto można przykryć folią aluminiową i piec dalej. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Polecam również:
|
|
|
uwielbiamy szarlotki :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy także do nas -> www.kulinarnylans.blogspot.com
super pomysł. zdrowe, smaczne i szybkie - takie przepisy lubię!
OdpowiedzUsuńAle super pomysł, wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)