Strony

sobota, 22 marca 2014

Ciasto Sezam siostry Anastazji

Przepis na to ciasto znalazłam w książce " 100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji", którą dostałam w zeszłym roku na urodziny. Do przepisu wprowadziłam małe zmiany, które wpisane są w nawiasach. Na początku książki istnieje zapis który informuje czytelnika, że wszystkie przepisy na ciasta przygotowywane są na blachę o wymiarach 38x23 cm. Stosowałam się do tych zaleceń jednak moim zdaniem, ale również osób które ciasto jadły, doszliśmy do wniosku że ciasto wyszło za wysokie. Poza tym że ciasto było wysokie to i ciężko je było kroić. Więc moja propozycja jest taka, aby ciasto upiec na jeszcze większej blaszce lub zrobić z połowy porcji i upiec na blaszce o wymiarach nieco mniejszych od tych, które podaje Siostra Anastazja. Wykonanie ciasta można rozłożyć na 2 dni ze względu na to, że jest ono dość pracochłonne. Pomimo tego że miałam do niego wiele technicznych zastrzeżeń, ciasto bardzo szybko zniknęło z talerza :)

Ciasto w smaku było jednak wyśmienite, a najlepsze dopiero po 2 dniach spędzonych w lodówce :)


Składniki:
Ciasto kruche I:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sezam:
  • 15 dag ziaren sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Kokos:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
Ciasto kruche II :
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dag margaryny 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Orzechy:
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
Masa:
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 kostki masła (użyłam 3/4 kostki)
  • 3 budynie kokosowe (użyłam budyni wanilinowych)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:

Ciasto kruche I: 
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 blaszki do pieczenia wcześnie wyłożone papierem do pieczenia.

Sezam:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Studzimy i wykładamy na wierzch jednego placka. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut.

Kokos:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce ciągle ubijając dodajemy cukier. Wyłączamy mikser, dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Drugie ciasto smarujemy powidłami a na wierzch wykładamy pianek z wiórkami. Blachę z plackiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut kontrolując co jakiś czas stan placka.

Ciasto kruche II :
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Orzechy:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Masę orzechową wykładamy na ciasto miodowe. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 minut.

Masa:

Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając  stopniowo zimny budyń i wiórki kokosowe.

Przełożenie ciasta:
  1. ciasto z orzechami
  2. połowa masy
  3. ciasto z sezamem
  4. druga połowa masy
  5. ciasto z kokosem
  6. polewa (opcjonalnie)
Smacznego :) 

Polecam również przepis m.in. na:
Ciasto Snikers

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz