Strony

niedziela, 23 marca 2014

Czekoladowe bułeczki z kasza gryczaną, migdałami i malinami

Czekoladowe bułeczki z kaszą gryczaną wykonałam bazując na przepisie na Scones czyli bułeczki które są popularne w UK. Bułeczki podaje się na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu, twarożku, masła lub miodu. Polecam bo są pyszne :)


Składniki:
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 200 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 80 g mąki razowej / pełnoziarnistej
  • 80 g migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g zimnego masła
  • ok. 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone)
Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Migdały mielimy lub siekamy nożem. Mąki przesiewamy do miski wraz z sodą i cukrem. Dodajemy migdałami, zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy palcami. Następnie dodajemy mleko, jajko, kaszę i szybko zagniatamy. Na końcu dodajemy umyte, świeże maliny lub rozmrożone. Na blacie posypanym mąką rozpłaszczamy ciasto na gruby placek i szklanką wycinamy okręgi lub z ciasta formujemy kulki i lekko rozpłaszczamy je na blaszce. Bułeczki układamy na silikonowej macie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 30-35 minut.

Smacznego :) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz