Strony

środa, 29 lipca 2015

Bułeczki ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

Zdecydowanie bardziej lubię ryby i inne owoce morza w porównaniu do mięsa czy to drobiowego czy też wołowego i wieprzowego. W zamrażarce mam pełną szufladę wypełnioną po same brzegi dorszem, makrelą czy sieją. Z wędzonych ryb bardzo lubię dorsza oraz pstrąga. Kiedyś piekłam roladki z ciasta francuskiego z wędzonym pstrągiem. Tym razem postanowiłam zrezygnować z ciasta francuskiego na rzecz drożdżowego, a łososia zastąpić wędzonym pstrągiem i w ten sposób powstały te puchate bułeczki. Bułeczki świetnie sprawdzą się w czasie letnich wycieczek rowerowych i pikników :) 

Składniki:
Na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g letniej wody
  • 30 g oliwy z oliwek
Na farsz:
  • 450 g rozmrożonego szpinaku brykiet
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • kilka plastrów wędzonego pstrąga (można zastąpić wędzonym łososiem)
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier oraz 3 łyżki ciepłej lecz nie gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na ok. 10-15 minut.

Mąkę przesiewamy z solą do miski lub na stolnicę. Dodajemy oliwę z oliwek, przygotowany zaczyn oraz letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto.Wyrabiamy je do momentu, aż będzie ono elastyczne i będzie odchodzić od ręki ok. 8-10 min. Gdyby ciasto było zbyt mokre – można dodać łyżkę mąki, analogicznie jeśli zbyt suche – dodajemy odrobinę wody.


Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej łyżką oleju lub oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą. Miskę z ciastem pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 h lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Gdy ciasto nam wyrasta szpinak odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy go na patelnię. Dusimy go kilka minut, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulkę i całość jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy. 


Do ostudzonego szpinaku dodajemy ser feta, jajko, doprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Można postąpić w dwojaki sposób. Każdą część rozwałkowujmy na placek o wymiarach ok. 30x40 cm, z którego możemy uzyskać 4 dość duże bułki lub rozwałkować ciasto na większy prostokąt i uzyskać 8 małych bułeczek. Ja przygotowałam mniejsze bułki.


Na rozwałkowany prostokąt nakładamy farsz oraz plastry wędzonego pstrąga i zwijamy całość w rulon/rolade. Za pomocą ostrego noża kroimy rulon na mniejsze kawałki, które przekładamy na blachę wysypaną niewielką ilością mąki. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z jedną łyżką mleka. Bułki pieczemy przez ok. 20-30 lub do momentu, aż się zrumienią.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz