Strony

niedziela, 31 stycznia 2016

Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny

Jak rozgrzać organizm na cały dzień, gdy na dworze wieje i pada ? Polecam zjeść zdrowe i syte śniadanie złożone np. z kaszy jaglanej i jabłek z nutą rozgrzewających przypraw korzennych tj. cynamonem, kardamonem czy gałką muszkatołową. Nie od dziś wiadomo, że zawarte w kaszy jaglanej witaminy i minerały pozytywnie wpływają na nasz organizm i układ odpornościowy. Za przykład może posłużyć zawarta w kaszy jaglanej lecytyna, która poprawia pamięć oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto kaszę jaglaną powinny spożywać osoby, które borykają się z uporczywym katarem lub które męczy kaszel powiązany z zapaleniem oskrzeli lub płuc. Kasza jaglana oprawiona w odrobinę miodu sprawi, że będzie śniadanie będzie zdrowe i bardzo smaczne.

Składniki (na 2 porcje):
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g suszonej żurawiny
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy i lekko studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy. Na końcu łączymy całość z suszoną żurawiną, miodem,cynamonem i mieszamy. Masę przekładamy do 2 niewielkich miseczek/naczyń żaroodpornych i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 20 min. Upieczoną kaszę przed podaniem posypujemy wybranymi bakaliami (u mnie płatki kokosa, płatki migdałów, suszona papaja i ananas) i podajemy np. z kleksem gęstego jogurtu.

Smacznego :)


sobota, 30 stycznia 2016

Sałatka z amarantusem i świeżymi warzywami

Czekacie na wiosnę? Ja wprost nie mogę się doczekać kiedy na dworze będzie wystarczająco ciepło (i w miarę możliwości sucho) żeby wsiąść na rower i  dłużej pojeździć. Tęskni mi się za słoneczną pogodą więc dziś przedstawiam przepis na pyszną i lekką, wręcz wiosenną sałatkę ze świeżymi warzywami. Do takiej sałatki możecie dodać wg. uznania pomidory, szczypiorek, koperek lub inne nowalijki.


Składniki:
  • 250 g amarantusa
  • 1 średni zielony ogórek
  • 1 papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Amarantus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i dość drobno siekamy. Całość łączymy z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sałatki można dodatkowo dodać posiekany wg. uznania szczypiorek lub koperek.

Smacznego :) 




 
       alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">

niedziela, 24 stycznia 2016

Koktajl kefirowy z burakiem

Piękny kolor koktajlu prawda? Aż trudno uwierzyć że koktajl ten powstał tylko z kefiru i buraka! Koktajl ten będzie idealny dla wszystkich. Polecam zarówno na podwieczorek jak i na kolację :) Może po obiedzie został wam 1 taki buraczek ?


Składniki:
  • 1 ugotowany burak (średniej wielkości)
  • 250 ml kefiru
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki do ozdoby
Wykonanie:
Wszystkie składniki blenderujemy na gładko. Na końcu doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Koktajl przelewamy do szklanki i dekorujemy natką pietruszki lub selerem naciowym. 

Smacznego :) 



       
 

wtorek, 19 stycznia 2016

Recenzja produktów Raw & Happy

Parę tygodni temu nawiązałam współpracę z firmą, która oferuje zdrowe słodycze całkowicie odmienne od tych klasycznych pełnych sztucznych składników. Tą firma jest Raw and Happy. Firmę założyło dwóch mężczyzn z pasją do zdrowego stylu życia. W ofercie firmy znajdziemy pełną gamę żywności raw i nie tylko.



Produkty Raw and Happy są to surowe i zarazem bardzo smaczne słodkości. Czemu surowe? Już wyjaśniam. Proces ich wytwarzania opiera się na temperaturze poniżej 45 C, dzięki czemu w składzie tych produktów znajdziemy sporą ilość wartości odżywczych. Ważną informacją jest też to, że produkty Raw and Happy nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych chemicznych dodatków.




Krakersy Happy słonecznikowe 





http://www.rawandhappy.eu/
Skład: k. siemię lnianę, k. słonecznik, k.sezam niełuskany, rodzynki sułtańskie, maca, k. chia szałwia hiszpańska, k.amarantus, zioła (czarnuszka, kminek, koper włoski, macierzanka w zmiennych proporcjach), krystaliczna sól himalajska. k. - kiełkowane/aktywowane ziarno

Wartości odżywcze w 100g: 506 kcal
Węglowodany - 29 g
Białko - 26 g
Tłuszcz - 38 g
Błonnik - 25 g
Ocena: 10/10
Cena: ok. 8-10 zł

Zacznę od produktu który chyba najbardziej mi posmakował, a mianowicie od Krakersów Happy słonecznikowych BIO. W opakowaniu znajdziemy 6 sztuk krakersów. Po składzie krakersów widzimy, że tkwi w nich samo zdrowie. Gdy wyjmiemy krakersy z opakowania, gołym okiem można zauważyć wspaniałe ziarna siemienia lnianego, sezamu i słonecznika. Jak smakują ? Dla mnie są bardzo smaczne. Najbardziej smakowały mi z twarożkiem, świeżym ogórkiem i szczyptą pieprzu i soli. Krakersy będą pasować zarówno na śniadanie jak i na obiad do zupy krem lub do lekkiej sałatki warzywnej. Krakersy są bardzo poręczne więc można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, a w lato na piknik czy wycieczkę rowerową.

Gryczanki 



Gryczanki miodowe

Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, kiełkowany słonecznik*, rodzynki*, polski miód* (6%), cynamon*, gałka muszkatałowa* 
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartości odżywcze w 100 g: 
Węglowodany - 78 g
Białko - 8 g
Tłuszcz - 8 g
Błonnik - 10 g
Kaloryczność 100 g: 451 kcal
Ocena: 8/10
Kaloryczność porcji (40 g - jedno op.): 166 kcal
Cena: ok. 3,50-4,00 zł (40 g)

Bardzo lubię miód więc zaczęłam od gryczanek miodowych. Na uwagę zasługuje fakt, że gryczanki miodowe to jedyny produkt niewegański spośród gryczanek dostępnych na rynku. Gryczanki te mają wyraźny cynamonowy smak, co dla mnie jest dużym atutem ponieważ uwielbiam cynamon w prawie każdym wydaniu. Za rodzynkami nie przepadam, jednak w tym przypadku nie zdominowały całego smaku tych małych "ciasteczek". Chrupiące, naturalnie słodkie i po prostu pyszne :)


Gryczanki owoce leśne



Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, owoce leśne*8% (polskie owoce aronii*, czarne jeżyny, żurawina*), kiełkowane siemię lniane*, kiełkowana szałwia hiszpańska*, kiełkowany amarantus*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100g : 
Węglowodany - 63g
Białko - 12g
Tłuszcz - 11g
Błonnik - 9,2g
Kaloryczność 100g : 383 kcal
Ocena: 7/10
Kaloryczność porcji (40g - jedno op.): 153 kcal
Cena: ok. 3,50-4,00 zł (40g)

Pisząc opinię na temat gryczanek trudno jest mi wybrać te najlepsze, ponieważ wszystkie mi smakowały. Gryczanki owocowe wyróżniają się mocno owocowym smakiem. Przy każdym kęsie czuć intensywny smak owoców leśnych. Gryczanki te wywarły na moich kubkach smakowych ogromne wrażenie :) Paczuszka jest niewielka wiec bez problemu zabierzecie ją prawie wszędzie. Gryczanki to porcja witamin i minerałów w pysznej postaci :)


Gryczanki czekoladowe


Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, kokos*, surowa masa kakaowca (7%)* (surowe ziarno kakaowca*, masło kakaowe*, kakao w proszku*, zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus*, kiełkowana szałwia hiszpańska*, kiełkowane siemię lniane*
*produkty pochodzące z upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100 g : 
Węglowodany - 65 g
Białko - 12 g
Tłuszcz - 12 g
Błonnik- 7,7 g
Kaloryczność 100 g: 391 kcal
Ocena: 10/10
Kaloryczność porcji (40 g - jedno op.): 156 kcal
Cena: ok. 3,50-4,00 zł (40 g)

Bardzo lubię ciastka, ciasta czy inne desery o smaku kakaowym czy też czekoladowym. Paczkę z gryczankami czekoladowymi zostawiłam więc na sam koniec :) Gdy otwarłam opakowanie poczułam piękny zapach kaszy gryczanej i kakao które tak lubię. A w smaku? Moim zdaniem najlepsze ze wszystkich gryczanek :) Gryczanki zjadłam na deser i musiałam się przemóc, żeby nie zjeść całej paczki na raz :) Gryczanki czekoladowe smakują wyśmienicie i będą wspaniałym zamiennikiem niezdrowych ciastek. Nie za słodkie i delikatnie ciągnące w środku. I jeszcze na koniec jedna propozycja dla osób, które lubią jeść musli czy płatki na śniadanie. Gryczanki świetnie sprawdzą się jako dodatek do jogurtu czy mleka roślinnego.


Batonik Yummy



Skład: daktyle, migdały, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, wanilia, olejek cytrusowy.

Wartości odżywcze w 100 g:
Węglowodany - 64 g
Białko - 5,6 g
Tłuszcz - 8 g
Błonnik - 9 g
Kaloryczność 100 g: 324 kcal
Ocena: 8/10
Kaloryczność porcji (30 g - jeden batonik): 97 kcal
Cena: ok. 4 zł

Kolejnym produktem który chciałabym Wam przybliżyć w paczce od Raw and Happy jest batonik Yummy. Według mnie sama nazwa mówi o nich wszystko – batonik jest przepyszny. W składzie batoników tej firmy nie znajdziemy sztucznych barwników, konserwantów, jaj, mleka czy glutenu. Taki batonik będzie świetną przekąską nie tylko dla alergików. W smaku batonika można wyraźnie wyczuć cytrusowy aromat, który świetnie komponuje się ze słodkim smakiem daktyli. W składzie same dobrocie: daktyle, migdały, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, wanilia oraz olejek cytrusowy. Wszystko oznaczone certyfikatem BIO.


Rawanello- bakaliowe kulki z cynamonem







Skład: daktyl, orzechy (migdał, laskowy, włoski), cynamon. Bez glutenu, soi, jajek i mleka.

Wartości odżywcze w 100 g:
Węglowodany -  47 g
Białko - 8 g
Tłuszcz - 32 g
Kaloryczność 100 g: 528 kcal
Ocena: 9/10
Cena: ok. 9 zł

Bardzo istotną informacją dla konsumenta jest fakt, że w składzie Rawanello znajdziemy tylko naturalnie występujące cukry i sól. Kulki są bardzo smaczne i świetnie sprawdzą się,  gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Orzechy zawarte w kulkach przyjemnie się chrupie, cynamon zaś dodaje pięknego zapachu. Kulki te pięknie opakowane będą wspaniałym zamiennikiem dla niezdrowych bombonierek :)

Więcej ciekawych informacji znajdziecie na stronie

http://www.rawandhappy.eu/

oraz na 

www.facebook.com/RawAndHappy.eu/

wtorek, 5 stycznia 2016

Tiramisu (bez jajek)

Tiramisu to prosty i aromatyczny w przygotowaniu deser. Do jego wykonania nie potrzeba piekarnika, ani większych umiejętności kulinarnych. Krem z biszkoptami o nucie kawowo-kakaowej smakuje wybornie w towarzystwie kawy lub herbaty. Oryginalne tiramisu przygotowuje się na bazie surowych jajek, ja jednak przygotowałam wersję bez jaj. Takie ciasto jest świetną alternatywą dla osób, które tak jak ja, obawiają się jedzenia surowych jajek. Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować jagodami, borówkami lub listkami mięty czy melisy. 

Składniki (forma 20x20 cm):
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g na 2 warstwy)
  • 250 ml mocnej i ostudzonej kawy
  • 1 kieliszek likieru kawowego
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30%-36%
  • 4 łyżki cukru pudru (65 g)
  • 500 g serka mascarpone
  • kakao do posypania
Wykonanie:
Biszkopty zanurzamy tylko przez moment w ostudzonej kawie wymieszanej z likierem. Biszkopty układamy w blaszce lub innej formie. Jeśli biszkopty są za długie można je przyciąć nożykiem. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na gładko. Połowę masy wykładamy na biszkopty, posypujemy warstwą kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta można wymieszać kakao z łyżeczką cukru pudru). Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki przykryty folią spożywczą. Tiramisu przed podaniem posypujemy pozostałym kakao.

Smacznego :)




sobota, 2 stycznia 2016

Miodownik z orzechami

Na Bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć Piernika i Miodownika. Ja najbardziej lubię takie z kremem na bazie kaszy manny i z orzechami. Polecam upiec również w formie tortu, będzie tak samo smaczny :) 

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g sody
  • 80 g masła
  • 90 g miodu
  • 50 g cukru 
  • 1 duże jajko
  • 100 g śmietany 18% 
  • szczypta soli
Warstwa orzechowa:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów brazylijskich (można zastąpić migdałami)
  • 60 g margaryny
  • 50 g miodu
  • 80 g cukru
  •  szczypta soli
Krem:
  • 600 ml mleka 
  • 100 g kaszy manny
  • 25 g cukru
  • 180 g masła
Wykonanie:
Do rondelka przekładamy masło, miód i podgrzewamy. Dodajemy następnie cukier, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.

Mąkę z sodą i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko, przestudzoną masę miodową i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Orzechy wraz z migdałami zalewamy w misce gorącą wodą. Odstawiamy na chwilę a następnie odcedzamy i siekamy. W rondelku (można w tym samym co wcześniej) na niewielkim ogniu podgrzewamy miód, masło oraz cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy posiekane dość drobno orzechy, mieszamy a następnie jeszcze gorącą masę, dzielimy na 3 części i smarujemy każdy placek. Blaty pieczemy przez ok. 10 – 15 min w 180 st. C. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

Do 100 ml mleka dodajemy kaszę mannę, pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem. Gdy zacznie się gotować dodajemy kasze rozmieszaną z mlekiem. Gotujemy na niewielkim ogniu do całkowitego zgęstnienia, często mieszając. Ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy łyżka po łyżce wystudzoną kasze mannę i miksujemy. Krem dzielimy na 2 części, smarujemy nim blaty i składamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego :) 





Świąteczne słodkości! 2015