Strony

czwartek, 17 marca 2016

Zupa curry z czerwoną soczewicą i kurczakiem

Pyszna i sycącą, taka właśnie jest zupa z soczewicą, pomidorami i kurczakiem. Wygląda świetnie, a jak pachnie! Na te jeszcze chłodne marcowe wieczory miseczka takiej zupy będzie jak znalazł! :)

Składniki:
  • 2 puszki (400g) pomidorów
  • ok. 200 g czerwonej soczewicy
  • 800 ml bulionu warzywnego/drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżeczka czosnku Proeco Polska
  • 1/3 łyżeczki chilli Proeco Polska
  • 1 łyżeczka curry Proeco Polska
  • 2 marchewki
  • 1 grilowana pierś z kurczaka
  • pieprz i sól
  • szczypior z cebuli dymki do posypania (można posypać kolendrą)
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno (lub jeśli lubicie w piórka). Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, następnie przekładamy marchewkę, cebulę, czosnek. Chwilę podsmażamy. Odstawiamy.

Do garnka przekładamy pomidory w puszce i gotujemy je 7-10 min lub do momentu aż lekko się rozpad. Następnie dodajemy warzywa z patelni. Soczewicę płuczemy, dodajemy do garnka z pomidorami i dolewamy bulion. Całość gotujemy kolejne 15 min. W tym czasie grilujemy lub podsmażamy kurczaka i kroimy go w kostkę. Na końcu do zupy dodajemy chilli, curry, przyprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Do ugotowanej zupy dodajemy kurczaka, mieszamy i przekładamy do miseczek. Zupę opcjonalnie posypujemy szczypiorkiem z cebuli dymki lub np. posiekaną kolendrą. 

Smacznego :)





Na przednówku - na wzmocnienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz