Pyszna i sycącą, taka właśnie jest zupa z soczewicą, pomidorami i kurczakiem. Wygląda świetnie, a jak pachnie! Na te jeszcze chłodne marcowe wieczory miseczka takiej zupy będzie jak znalazł! :)
- 2 puszki (400g) pomidorów
- ok. 200 g czerwonej soczewicy
- 800 ml bulionu warzywnego/drobiowego
- 2 małe cebule
- 1 łyżeczka czosnku Proeco Polska
- 1/3 łyżeczki chilli Proeco Polska
- 1 łyżeczka curry Proeco Polska
- 2 marchewki
- 1 grilowana pierś z kurczaka
- pieprz i sól
- szczypior z cebuli dymki do posypania (można posypać kolendrą)
- 1 łyżka oleju
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno (lub jeśli lubicie w piórka). Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, następnie przekładamy marchewkę, cebulę, czosnek. Chwilę podsmażamy. Odstawiamy.
Do garnka przekładamy pomidory w puszce i gotujemy je 7-10 min lub do momentu aż lekko się rozpadną. Następnie dodajemy warzywa z patelni. Soczewicę płuczemy, dodajemy do garnka z pomidorami i dolewamy bulion. Całość gotujemy kolejne 15 min. W tym czasie grilujemy lub podsmażamy kurczaka i kroimy go w kostkę. Na końcu do zupy dodajemy chilli, curry, przyprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Do ugotowanej zupy dodajemy kurczaka, mieszamy i przekładamy do miseczek. Zupę opcjonalnie posypujemy szczypiorkiem z cebuli dymki lub np. posiekaną kolendrą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz