Strony

sobota, 19 października 2013

Mini Margheritki i ciasto na pizzę wg Australijskiego MasterChefa

Przepis znalazłam na "MasterChef Australia - Master Class". Ciasto wyszło idealne, miękkie i delikatne. Jeśli lubicie bardziej chrupkie ciasto w pizzy, polecam przepis na Włoską pizzę. Znajdziecie tam również składniki na obłożenie pizzy. Polecam !!! :)
Składniki :
Na zaczyn:
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych drożdży)
  • odrobina ciepłej wody
Na ciasto:
  • 2 łyżki cukru
  • 700 g maki chlebowej lub włoskiej 00
  • 400 ml ciepłej wody (temperatura 30)
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżki soli
Na obłożenie:
  • Sos pomidorowy lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozarelli
  • przyprawa do pizzy
Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w niewielkiej ilości ciepłej wody.

Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy zaczyn. Kolejno powoli dodajemy wodę, mleko i oliwę z oliwek. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 10 min. Ciasto ma odchodzić od rąk, jednak ma być również elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, podsypujemy mąką przekładamy ponownie do miski i przykrywamy ściereczką. Miskę z ciastem stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 0,5 godziny .

Po upływie danego czasu ciasto dzielimy odpowiednio na np. 3 duże kule lub w moim przypadku na 16 niewielkich kulek. Kule podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 min.

Stolnicę posypujemy mąką, kulki z ciasta przyciskamy robiąc większy dołek na środku.
Sosem pomidorowym smarujemy dołek w cieście i rozkładamy na nim plastry mozarelli (lub posypujemy startą mozarella) oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy lub po prostu oregano i bazylią.

Margheritki lub pizze pieczemy w rozgrzanym do 230°C piekarniku przez ok 7-10 min. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić w zależności od ilości składników na cieście i od temperatury pieczenia.

Smacznego :)

Mini Margheritki przed pieczeniem




2 komentarze: