czwartek, 3 października 2013

Sos pomidorowy zamiast keczupu

Lubicie keczup ? Ja bardzo :) Wiem jednak, że w keczupie znajduje się wiele konserwantów i polepszaczy smaku. Aby nie faszerować się chemią, robię czasem sos pomidorowy z pomidorów z puszki. Takim sosem smaruje tosty, tortille lub pizzę. Sosu używam również do spaghetti i posypuje startym parmezanem.  
 
Składniki :
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta oregano, bazylii, kolendry, papryki słodkiej i ostrej
  • pieprz, sól
Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pomidory i podsmażamy do momentu odparowania części wody. Dodajemy przeciścięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy od czasu do czasu. Jeśli konsystencja sosu będzie nam odpowiadać zdejmujemy go z ognia. Taki sos idealnie nadaje się do smarowania spodów pizzy. 


Jeśli zaś chcemy go użyć w innym celu, można dodać odrobinę gorącej wody, by sos był bardziej płynny. 

Smacznego :)
 


1 komentarz:

Ania Siemińska pisze...

Wygląda bardzo smakowicie, koniecznie muszę wypróbować