Lubicie keczup ? Ja bardzo :) Wiem jednak, że w keczupie znajduje się wiele konserwantów i polepszaczy smaku. Aby nie faszerować się chemią, robię czasem sos pomidorowy z pomidorów z puszki. Takim sosem smaruje tosty, tortille lub pizzę. Sosu używam również do spaghetti i posypuje startym parmezanem.
Składniki :- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano, bazylii, kolendry, papryki słodkiej i ostrej
- pieprz, sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pomidory i podsmażamy do momentu odparowania części wody. Dodajemy przeciścięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy od czasu do czasu. Jeśli konsystencja sosu będzie nam odpowiadać zdejmujemy go z ognia. Taki sos idealnie nadaje się do smarowania spodów pizzy.
Jeśli zaś chcemy go użyć w innym celu, można dodać odrobinę gorącej wody, by sos był bardziej płynny.
Smacznego :)
1 komentarz:
Wygląda bardzo smakowicie, koniecznie muszę wypróbować
Prześlij komentarz