niedziela, 27 października 2013

Chałka drożdżowa z kruszonką w kształcie wieńca

Przepyszna chałka jak z piekarni! Piekłam ją kilka razy i zawsze wychodziła bardzo smaczna i znikała bardzo szybko :) Idealna z masełkiem na śniadanie lub kolacje, do tego trochę dżemu i kubek mleka... nic dodać nic ująć :)
Ja upiekłam chałkę w kształcie wieńca, a druga taka normalną i klasyczna. Przepis znalazłam na mojewypieki.

Składniki:
  • 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 40 g cukru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki mleka
Kruszonka
  • 2 łyżki schłodzonego prawdziwego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy jajko, ciepłe mleko, szczyptę soli, stopione masło, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie kilka minut lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto już wyrosło odgazowujemy je rzucając miską o blat. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z miski i dzielimy na 4 lub 6 części, które rolujemy w wałeczki a następnie formujemy w chałkę.

Chałkę przykrywamy ściereczką i pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 - 60 minut.
Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy wierzch chałki. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i "tniemy" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek. Posypujemy chałkę kruszonką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 175ºC. Studzimy na kratce.

Smacznego :)

* Jeśli chałka za szybko nabiera koloru, można ją przykryć z wierzchu folią aluminiową. 






3 komentarze:

Anonimowy pisze...

czy mąkę chlebową można zastąpić inną, np. tortową? u mnie w mieścinie ciężko będzie taka znaleźć

http://slodkieniebo.blogspot.com/ pisze...

Tak można zastąpić :) Kiedyś zrobiłam chałke z tego przepisu z mąką wrocławską wiec i z tortową napewno wyjdzie :)

gin pisze...

Uwielbiam chałki, takie mięciutkie, cieplutkie i pachnące :)