wtorek, 22 października 2013

Czekoladowo-piernikowe fasolowe muffiny (bezglutenowe, bez mąki)

Nie przepadam za jedzeniem warzyw, wiem to straszne :/ ale staram się je "przemycać" do swojego jedzenia gdzie tylko się da. Kilka lat temu znalazłam na internecie przepis na muffiny z fasoli. Od razu zdecydowałam się je upiec. Byłam nimi zachwycona, ponieważ nie wyczuwało się w nich fasoli co jest wielkim atutem, a po drugie wykonanie ich jest banalnie proste i szybkie. Dziś nareszcie zamieszczam przepis na te pyszne, bezmączne i zdrowe muffiny. Do wnętrza babeczek dobrze jest dodać rodzynki, żurawinę, orzechy lub jabłko, maliny czy jagody.

Polecam również inne moje przepisy m.in. na:
 
Muffiny ryżowe z czekoladą
Czekoladowe muffiny z ciecierzycy
Składniki: 
  • puszka fasoli 400 g 
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 4 łyżki fruktozy/ ksylitolu/ stewii
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu, kardamonu itp)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub zwykłego 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 5-6 łyżek kakao odtłuszczonego, bez dodatku cukru
  • Opcjonalnie jabłko, żurawina, rodzynki lub orzechy 
Wykonanie:

Fasolę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą, osuszamy a następnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków lub w blenderze na puree. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do fasoli i mieszamy ze sobą. Ciasto przelewamy do formy lub foremek na muffiny. Babeczki pieczemy 25-35 minut w temperaturze 170-180 stopni.


Smacznego :)


Muffinki na diecie - edycja I

1 komentarz:

Joon pisze...

Już kiedyś próbowałam fasolę w czekoladowych ciastkach, muszę się teraz skusić na takie muffiny..
Dzięki za udział w akcji! ;*