Przepis na pyszne i chrupiące chipsy, które wykonałam już drugi raz z przepisu Dietetyczne Fanaberie. Pyszne jako przekąska lub podane jako dodatek do śniadania lub deseru.
Składniki:- jabłka
- sok z cytryny
- cynamon
Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub jeszcze lepiej by było jabłka układać na silikonowej macie. Plasterki jabłka delikatnie posypujemy cynamonem. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C z włączonym termoobiegiem. Jabłka pieczemy przez około 1 godzinę po czym wszystkie plasterki delikatnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy dalej od 30 do 60 minut w zależności od grubości chipsów. Po upływie wyznaczonego czasu chipsy zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około pół godziny. Wtedy chipsy powinny być już chrupiące.
Chipsy przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. Chipsy pozostawione na blaszce na dłuższy czas chłoną wilgoć i stają się giętkie i w żadnym wypadku nie przypominają chipsów :/
Smacznego :)
1 komentarz:
Jaka szkoda, że moje jabłonki w tym roku zastrajkowały i nie wydały na świat żadnego owocu.
Prześlij komentarz