wtorek, 1 października 2013

Puree z dyni

Dynia należy do warzyw bogatych w witaminy i składniki mineralne, a ponadto jest niskokaloryczna. W dyni dominują witaminy takie jak: C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, a także beta-karoten, który przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Do zalet spożywania dyni, należy również to, że wzmacnia ona układ odpornościowy co szczególnie ważne jest zimą. Dynia obniża poziom tłuszczów we krwi i działa uspokajająco. 
Puree z dyni wykonuje się dość prosto. Dodatkowym atutem takiego musu jest to, że możemy podawać go na obiad zamiast ziemniaków lub można go wykorzystać do wykonania ciast, muffin czy ciasteczek.


Składniki:
  • ok. 1.5 kg dyni
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Dynię kroimy na kilku centymetrowe połówki a następnie układamy je na blaszce. Pieczemy do momentu aż dynia będzie miękka czyli około 50 min. 

Gdy dynia jest już upieczona i łatwo w nią wbić widelec, wyjmujemy ja z pieca i studzimy. Za pomocą łyżki wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry i przekładamy do większej miski. Masę z dyni  miksujemy blenderem na puree. Ja mój mus przekładam odrazu  do słoika i przechowuje maksymalnie tydzień w lodówce. Puree z dyni można również zapasteryzować i wykorzystać w innym czasie.

Smacznego :) 

Brak komentarzy: