Przepis na te babeczki znalazłam na miloscwbrzuchumam. Urzekły mnie te cudowne dziurki na wierzchu i wiecie z czym takie dziurki odrazu mi się skojarzyły ... ? Jako że jestem inżynierem przypominała mi się PODZIELNICA FREZARSKA :P
Pyszne kruche ciasto wprost rozpływające się w ustach. Aromat pieczonych jabłek i cynamonu podczas pieczenia był w całym domu :) Polecam z dodatkiem lodów np. waniliowych :)
Pyszne kruche ciasto wprost rozpływające się w ustach. Aromat pieczonych jabłek i cynamonu podczas pieczenia był w całym domu :) Polecam z dodatkiem lodów np. waniliowych :)
Składniki:
Na ciasto:
- 75g mąki pszennej
- 75g mąki krupczatki
- 90g margaryny
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki śmietany
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru (pominęłam)
- 1 łyżka soku z cytryny
- Cynamon
Mąki przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i pokrojoną w kostkę margarynę. Ciasto zagniatam, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 0,5 godziny.
Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce i dodajemy sok z cytryny. Nadmiar soku odlewamy, a starte jabłka mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem.
Foremki do tartaletek smarujemy margaryną i wykładamy ciastem (około 2/3 całego ciasta). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut. Podpieczone i ostudzone ciasto na tartaletki wypełniamy jabłkami. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, wykrawamy kółka foremką lub kubkiem, za pomocą słomki robimy dziurki i tak przygotowanym ciastem przykrywamy nadzienie jabłkowe.
Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy tartaletki do aż się zarumienią (około 20-30 minut).
1 komentarz:
Całość wygląda bardzo kusząco. Jabłka są bardzo zdrowe, dlatego warto się zdecydować na deser właśnie z nimi.
Prześlij komentarz