Pyszna "nibynutella" jest naturalna i bez sztucznych związków. Takie powidła, zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo i błonnik. Dodatek kakao do powideł sprawia, że powidła mają czekoladowy posmak i zawierają dodatkową porcję magnezu,witamin i minerałów. Polecam :)
- 3 kg śliwek
- 0,5 kg cukru
- 150 g ciemnego kakao
Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Do dużego garnka lub patelni przekładamy śliwki i wsypujemy cukier. Całość gotujemy przez ok. 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły co często się zdarza ! Pod koniec gotowania do śliwek dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 20 minut.
Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki mocno zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Po pasteryzacji słoiki stawiamy do góry dnem. Słoiki dodatkowo można przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego :)
2 komentarze:
w liceum mój pan od chemii lubił się chwalić, że jego mama robi najzdrowszą i najpyszniejsza nutellę świata - własnie taką ;)
wybieram taką nutellę :)
Prześlij komentarz