poniedziałek, 21 października 2013

Szybka fasolka po bretońsku

Czasem nie mamy za wiele czasu na gotowanie, a zwłaszcza pomiędzy zajęciami na uczelni. Dziś zamieszczam przepis na fasolkę po bretońsku bez wcześniejszego moczenia fasoli. Do tego przepisu potrzebna jest biała lub czerwona fasola z puszki. Takie danie na pewno przypadnie do gustu studentom bo jest sycące i da się je wykonać na "okienku" pomiędzy zajęciami ;)
 

Składniki: 
  • kiełbasa (w moim przypadku parówka)
  • pojedynczy filet z kurczaka*
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 puszki fasolki białej (lub 1 puszka białej i 2 czerwonej fasoli) **
  • pomidory w puszce (ok. 400 g) ( lub koncentrat pomidorowy)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • pieprz do smaku
  • odrobina kminku
Wykonanie:
 
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojone w kostkę mięso i kiełbasę/parówkę. Niewielką cebulę siekamy i dodajemy na patelnię. Podsmażamy aż cebula będzie szklista.
 
Do większego garnka wlewam wodę, dodaje zawartość patelni i odcedzoną fasolkę. Na końcu dodaje pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprawiam majerankiem, pieprzem oraz odrobiną kminku.
Całość gotuje na małym ogniu przezok. 30-40 minut. 

Smacznego :)

* jeśli student nie posiada fileta z kurczaka można go pominąć i zastąpić kiełbasą lub parówką.
** zamiast fasolki z puszki możecie użyć suchej fasoli (ok. 300 g) umieszczonej w misce i zalanej wodą, na całą noc.
 

1 komentarz:

Dorota pisze...

Gdy brakuje mi czasu, to też gotuję fasolkę z puszki. Jest równie smaczna jak z suszonej :)