piątek, 25 października 2013

Czekopowidła - Nutella ze śliwek

Pyszna "nibynutella" jest naturalna i bez sztucznych związków. Takie powidła, zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo i błonnik. Dodatek kakao do powideł sprawia, że powidła mają czekoladowy posmak i zawierają dodatkową porcję magnezu,witamin i minerałów. Polecam :)
 
Składniki:
  • 3 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 150 g ciemnego kakao
Wykonanie:
 
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Do dużego garnka lub patelni przekładamy śliwki i wsypujemy cukier. Całość gotujemy przez ok. 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły co często się zdarza ! Pod koniec gotowania do śliwek dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 20 minut.
 
Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki mocno zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Po pasteryzacji słoiki stawiamy do góry dnem. Słoiki dodatkowo można przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.
 
Smacznego :)
 


2 komentarze:

Julia pisze...

w liceum mój pan od chemii lubił się chwalić, że jego mama robi najzdrowszą i najpyszniejsza nutellę świata - własnie taką ;)

Dominika pisze...

wybieram taką nutellę :)