Przez jednych ciasto to będzie nazywane miodownikiem przez innych Ciastem grysikowym / Czeskim, ja jednak znalazłam je pod nazwą "Generał". Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Generał to nic innego jak kruche blaty przekładane kremem z kaszy manny. Ciasto dobrze jest przygotować chociaż 1 dzień przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Polecam nie tylko na kolorowe i szalone ostatki !!
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (np.18 %)
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 jajka
Na masę:
- 500 ml mleka
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 200 g margaryny / masła
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- polewa czekoladowa
- opcjonalnie kolorowa posypka
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 5 części. Do tego możemy użyć wagi kuchennej. Jeżeli ciasto będzie lepkie dodajemy mąki. Każdą część ciasta rozwałkowujmy do wielkości blachy i przenosimy ciasto na wałku, a następnie pieczemy ok.10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mleko, cukier i cukier waniliowy gotujemy w rondelku. Następnie dodajemy kaszę mannę i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, często mieszając i sprawdzając czy kasza nam się nie przypala. Zostawiamy masę do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo zimną kaszę mannę. Ucieramy do momentu aż uzyskamy gładką masę.
Ostudzone blaty najpierw smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a następnie masą. Tak przekładamy każde ciasto. Wierzch polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie posypujemy posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz