poniedziałek, 17 marca 2014

Ciasto na białkach z jagodami

Po tłustym czwartku zostało mi sporo zamrożonych białek. Postanowiłam je wykorzystać wraz z mrożonymi jagodami, żeby zrobić miejsce w zamrażalniku na inne produkty. Ciasto jest bardzo smaczne i niskokaloryczne, ponieważ zawiera same białka! 

Polecam również przepis na Babkę tulipan na białkach.
 

Składniki:
  • 6 białek (świeżych lub rozmrożonych)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (lub inne słodzidło)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Do wysokiej miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera. Gdy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając. Następnie dodajmy olej i delikatnie mieszamy łyżką.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, następnie partiami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy jagodami obsypanymi w mące i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 35- 40 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie i posypujemy odrobiną cukru pudru.

Smacznego :)

 
 
 

Zużywamy zapasy przed wiosną

Brak komentarzy: