Po tłustym czwartku zostało mi sporo zamrożonych białek. Postanowiłam je wykorzystać wraz z mrożonymi jagodami, żeby zrobić miejsce w zamrażalniku na inne produkty. Ciasto jest bardzo smaczne i niskokaloryczne, ponieważ zawiera same białka!
Polecam również przepis na Babkę tulipan na białkach.
Polecam również przepis na Babkę tulipan na białkach.
Składniki:
- 6 białek (świeżych lub rozmrożonych)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru (lub inne słodzidło)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
- cukier puder do posypania
Do wysokiej miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera. Gdy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając. Następnie dodajmy olej i delikatnie mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, następnie partiami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy jagodami obsypanymi w mące i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 35- 40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie i posypujemy odrobiną cukru pudru.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz