niedziela, 2 marca 2014

Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

Szybsze i mniej pracochłonne do zrobienia w porównaniu do pączków. Faworki te mają o znacznie mniej kalorii od tych tradycyjnych pieczonych na tłuszczu. Ich smak nie jest jednak taki sam. Te pieczone w piekarniku przypominają bardziej kruche ciasteczka, dlatego moim zdaniem będziemy mogli przygotować je również w innym okresie niż tylko karnawał czy Tłusty Czwartek.
 
Składniki (na ok. 2 blachy faworków):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany np. 18%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel wybranego aromatu
  • 45 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Ciasto krótko zagniatamy, składając je jak ciasto francuskie i rozwałkowujemy bardzo cieniutko.

Z ciasta za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Układamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Faworki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia szybko nabierają koloru, wiec należy uważać żeby ich nie spalić. Gorące faworki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego :)




2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Czy można użyć mąki kukurydzianej albo innej ale nie pszennej?

Słodkie Niebo pisze...

Moim zdaniem z mąki kukurydzianej faworki raczej nie wyjdą.