Lubie przyrządzać potrawy w piekarniku, ponieważ potrawy zapiekane są zdrowsze od tych smażonych. Na wiosnę każdy chce zadbać o swój wygląd więc dobrym i zdrowym dla nas obiadem, będzie papryka nadziana kaszą kuskus, która polecam zapiec w piekarniku. Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i niesmaczne :)
I na koniec moje pytanie: Czy czasem te papryki nie przypominają kształtem wam jabłek...? Miłego dnia :)
- 4 duże strąki papryki (mogą być w różnych kolorach)
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 9-12 oliwek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 80 g masła
- mozarella/ żółty ser
- pęczek siekanego koperku (może być mrożony)
- vegeta
- sól i pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzątku przyprawionego vegetą, dodajemy masło, całość mieszamy i odstawiamy na 5 min. Kukurydze odsączamy, oliwki kroimy na plasterki i łączymy z kuskusem. Następnie dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą i pieprzem. Strąki papryki myjemy i kroimy wzdłuż tworząc 2 połówki. Gniazda nasienne usuwamy. Połówki papryki napełniamy farszem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy połówki papryk, których wierzch polewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Papryki zapiekamy około 20 minut. Po tym czasie wierzch każdej z papryk posypujemy startą mozarella lub żółtym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz