Macie może w lodówce opakowanie ciasta francuskiego? Jeśli tak, to zapraszam
na roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem z przepisu Pascala. Takie roladki to bardzo
prosta i szybka do przyrządzenia przystawka lub przekąska na imprezę.
Polecam :)
Polecam :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g łososia wędzonego
- 1 jajko
- 2 łyżki sezamu
- pieprz
- koperek do dekoracji
- sól
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (termoobieg). Ciasto francuskie rozwijamy lub delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Kawałki wędzonego łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dość luźno rolujemy ciasto.
Jajko roztrzepujemy widelcem w misce i przyprawiamy pieprzem i solą. Końcówki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i zawijamy do końca. Następnie cały rulon smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Za pomocą ostrego noża kroimy na małe roladki i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut (należy sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe). Po upieczeniu roladki przekładamy na talerz i dekorujemy koperkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz