Pyszne, zdrowe i co najważniejsze bezglutenowe gofry gryczane z brokułami i sosem czosnkowym! Gofry gryczane nie przypominają moim zdaniem tych standardowych z mąki pszennej, ponieważ są bardziej zwarte i zbite. W smaku gofrów upieczonych z mąki gryczanej wyczuwa się jednak delikatną nutę orzechową, którą uwielbiam i której nie posiadają te zwykłe :) Moje gofry podałam na obiad z brokułem i domowym sosem czosnkowym który idealnie pasuje do kanapek, grzanek i w tym przypadku do gofrów. Takie gofry można podać również na śniadanie czy kolację, w wersji na słodko z dowolnymi dodatkami. Polecam :)
Składniki:
Na gofry (na ok 8 sztuk):
- 200 gram mąka gryczana
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mały jogurt naturalnego (150 g)
- sól morska i pieprz
- suszony koperek
- szczypta chilli
- brokuł (może być mrożony)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Gofry
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy na złoto w nagrzanej gofrownicy.
Małe różyczki brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Brokuła kładziemy na gofra i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Gofry
Wszystkie składniki miksujemy na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy na złoto w nagrzanej gofrownicy.
Sos
Do
miski przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub
bardzo drobniutko
pokrojony czosnek. Doprawiamy małą ilością soli i świeżo zmielonym
pieprzem, szczyptą suszonego koperku i szczyptę lub więcej chilli żeby
zaostrzyć smak. Całość mieszamy i przechowujemy w lodówce.
Małe różyczki brokuła wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Odcedzamy. Brokuła kładziemy na gofra i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz