Pyszne i pełne minerałów i witamin razowe ciasteczka będą smaczną przekąską na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Smakują wyśmienicie z domową marmoladą, popite szklanką mleka lub kakao. Przepis znalazłam tu i całkowicie zmodyfikowałam jego wykonanie bazując raczej na wykonaniu ciasteczek digestive.
Składniki (na ok. 17 ciastek)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 250 g mąki pszennej razowej (lub orkiszowej razowej)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka kardamonu (lub cynamonu)
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki razem łączymy i wyrabiamy nie klejące ciasto (ciasto jest dość ciężkie do zagniatania i wałkowania). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4 - 6 mm, najlepiej nie podsypując mąką. Wycinamy szklanką/ literatką/ foremką ciastka.Przekładamy je na natłuszczoną lekko blachę (w moim przypadku była to mata silikonowa nie wymagająca smarowania jej tłuszczem).
Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 ºC lub do zbrązowienia brzegów. Przechowujemy w szczeknie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz