Z czym ciasto drożdżowe smakuje najlepiej ? Mnie najlepiej smakuje z filiżanką herbaty :) Jesienną porą, gdy za oknem coraz chłodniej, a wieczory są coraz dłuższe, uwielbiam napić się dobrej herbaty. Bardzo smaczne herbaty znajdziecie w sklepie www.tommycafe.pl Pamiętajcie, że z hasłem: slodkieniebo, macie 15 % zniżki na kawy i herbaty ! :)
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 350 ml mleka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 100 g rozpuszczonego masła
- 250 g twarogu/serka kremowego
- 50 g cukru
- 20 g masła
- 1 żółtko
- 3-4 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu do posypania
- 1 łyżka cukru pudru
Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Dodajemy ciepłe mleko, tylko tyle aby rozczyn uzyskał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem/margaryną i posypujemy odrobiną mąki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie, powoli wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy dalej. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto przekładamy równo na blachę. Możemy pomóc sobie łyżką zanurzaną w wodzie.
Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę serową wykładamy na Na wierzch kładziemy kawałki umytej i obranej ze skórki gruszki. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Przed pieczeniem, ciasto posypałam cynamonem wymieszanym z 1 łyżką cukru pudru.
Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek studzimy na kratce. Po wystudzeniu placek możemy posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego :)