Strony

piątek, 31 maja 2013

Białkowiec z jabłkami

Uzbierało mi się sporo białek wiec postanowiłam je wykorzystać do zrobienia ciasta. W kuchni znalazłam kilka jabłek i postanowiłam tak oto zrobić coś na wzór ciasta Babki Piegusek, ale zamiast maku dodać jabłka. Ciasto zawierające w swoim składnie tylko białka wyszło podobne do biszkoptu jednak bardziej zbite i zwarte.



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka białek (6-7 białek)
  • 3/4- 1 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
Dodatkowo : 
  • 2 jabłka
  • po 1 łyżeczce cukru trzcinowego i brązowego
Wykonanie: 

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli na największych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Obroty miksera zmniejszamy i do piany dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ciągle ubijając. Staramy się robić to dość sprawnie i szybko !!! Jeśli będziemy miksować za długo wyjdzie zakalec !!!

Większa keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, które w rzędach układamy na cieście. Jabłka posypujemy cukrem trzcinowym i brązowym. Nasze ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy nadal w środku na na 10-15 minut.

Smacznego:)


czwartek, 30 maja 2013

Dietetyczne ciasteczka z musli

W sklepach można znaleźć wiele rodzajów ciastek musli, jednak gdy dokładnie przeczytamy etykietę przekonamy się że w ciastkach tak naprawdę znajduje się wiele emulgatorów, cukrów i ogrom tłuszczu. Aby zjeść dobre ciastko nie potrzeba dużego wysiłku :) Dziś prezentuje ciasteczka z musli, które są bardzo sycące bo zrobione są płatków, mąki razowej i  bakalii. Do ciastek dodałam tylko cukier waniliowy, ale i tak ciastka wyszły słodkie dzięki zawartości rodzynek i żurawiny. Ciastka idealne na "mały głód" i na drugie śniadanie do kawy zbożowej.


Składniki (szklanka 200 ml)
  • 0,5 szkl. mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. płatków owsianych, orkiszowych, jęczmiennych lub podobnych
  • 0,5 szkl. otrębów
  • 3 pełne łyżki wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. pokrojonych na mniejsze kawałki rodzynek, żurawiny, suszonych moreli,   orzechów lub innych bakalii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy płatki, cukier waniliowy i wiórki. Do do masy dodajemy miękkie masło, jogurt, roztrzepane jajko i miód. Mieszamy najpierw łyżka, a później ręką. Formujemy małe kulki lub płaskie ciasteczka. Ciastka kładziemy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez ok.10-15 minut, do momentu aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Gdy ciastka ostygną, przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce na ciasteczka.

Smacznego :)

* zamiast samemu mieszać płatki i bakalie, można dodać 2 szkl kupionej mieszanki musli

poniedziałek, 27 maja 2013

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i innymi owocami

I kolejne ciasto z serii ciast z rabarbarem :) Dziś prezentuje ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu naturalnego. Szczerze mówiąc zastanawiałam się dość długo czy zrobić to ciasto z jogurtem czy ciasto bez jogurtu z innego przepisu, ponieważ gdy do ciasta dodamy jogurt może nam wyjść zakalec. Mnie już kilka razy wyszedł, gdy robiłam ciasta z jogurtami:P Jednak człowiek uczy się na błędach i dzisiejsze ciasto wyszło bez zakalca, a w smaku było przepyszne :D Dzięki zawartości jogurtu ciasto jest dość wilgotne i jestem pewna, że będzie dobre również kolejnego dnia :)

Polecam również Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami :)

Składniki: 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 1/4 szkl mąki do obtoczenia owoców
  • 2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230 g masła 
  • 1 szkl cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 500 gram rabarbaru + 100 gram np.truskawek lub malin
Wykonanie:
Przed wykonaniem ciasta należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę na szerokość 1 cm. Zasypujemy go 2 łyżkami cukru i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. 
W osobnym naczyniu masło z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy kolejno świeżo wyciśnięty sok z cytryny i aromat migdałowy. Ubijamy i wbijamy po jednym jajku, ucierając mikserem masę po każdym dodaniu. Dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.
Rabarbar oraz pozostałe owoce (w moim przypadku kilka mrożonych truskawek i malin) posypujemy 1/4 szklanki mąki i delikatnie mieszamy.

Ciasto wykładamy łyżką do formy o wymiarach 25x30 cm, a na wierzchu układamy owoce. 
Pieczemy w 170°C przez około 60 minut. Po upływie tego czasy należy sprawdzić czy ciasto się już upiekło, za pomocą patyczka lub wykałaczki.  Studzimy w formie a następnie na kratce.
*mrożone owoce odrazu dodaje do ciasta 
Smacznego :)

niedziela, 26 maja 2013

Chlebek bananowo - rabarbarowy na mące pełnoziarnistej

Orginalny przepis zawierał truskawki, ale z racji tego, że rabarbar jest jeszcze w sprzedaży, musiałam to wykorzystać i tak oto powstało chlebek (a dla mnie ciasto) bananowo-rabarbarowe. UWAGA! Ciasto jest bardzo sycące :)
Przepis pochodzi ze strony cooksjoy z moimi zmianami. 

Składniki:
  • 180 ml mleczka kokosowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Składniki mokre czyli mleczko kokosowe, cukier, jajka, sól, syrop lub miód mieszamy dość dokładnie w jednej misce. Następnie do naszej masy dodajemy rozgniecione widelcem banany, płatki owsiane i mąkę.  Mieszamy do połączenia składników i na końcu dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Powstałą masę przelewamy do keksówki o wymiarach 20x10 cm (ja natomiast piekłam w foremce 13x30 wiec wyszło  mi nie za wysokie ciasto). Nasze ciaso pieczemy przez 1 godzine w 180 stopniach, do suchego patyczka. 

Smacznego :) 


sobota, 25 maja 2013

Kakaowy biszkopt bez proszku do pieczenia

Biszkopt ten można jak najbardziej wykorzystać do wykonania wszelkiego rodzaju tortów. Jest bardzo smaczny i w dodatku bez zbędnego proszku do pieczenia, bo rośnie dzięki ubitym jajkom. Gdy jakiś czas temu mój chłopak zobaczył jak rzucam formą z ciastem z wysokości około metra, nie mógł wyjść ze zdziwienia i z szoku co ja właściwie wyprawiam :) Jednak jak najbardziej zachęcam do "rzucania" ciastem bo biszkopt wtedy nie opada. Polecam :)
 
Składniki:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
(szklanka o pojemności 250 ml)

Wykonanie:

Zanim jednak przystąpimy do pieczenia należy wyjąć jajka jeśli trzymamy je w lodówce i położyć na blacie, aby osiągneły temperaturę pokojową. Mąkę i kakao przesiewamy dwukrotnie.


Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników

Dno tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut.

Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika aż do wystudzenia.

Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy nożykiem od formy. Teraz biszkopt możemy przeciąć na 2 lub 3 części i wykorzystać do własnych celów.

Smacznego :)

*Biszkopt kakaowy wychodzi z reguły dość nierówny wiec można go położyć odwrotnie i wtedy smarować np. kremem do tortów.
Mój odwrócony biszkopt.

czwartek, 23 maja 2013

Gofry drożdżowe / z dodatkiem drożdży

Dziś pierwszy raz wykonałam je z dodatkiem drożdży. Warto wypróbować przepis na gofry drożdżowe ze względu na to, że gdy rano mamy mało czasu, wyjmujemy ciasto z lodówki i smażymy od razu na gofrownicy. Sam zapach pieczonych gofrów na pewno ściągnie nie jedną osobę do kuchni na pyszne śniadanie :) 



Składniki na 4-5 sztuk:
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 4 łyżki masła (ilość przed rozpuszczeniem) 
  • 1 szklanka przesianej mąki (użyłam tortowej) 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego ( dałam naturalny ekstrakt - 1 łyżeczkę) 
  • szczypta soli 
  • 2/3 łyżeczki drożdży instant 
  • 1 duże jajko 
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w mleku na małym ogniu. Aby wsypać drożdże mieszanina musi mieć "letnią" temperaturę tak, aby nie sparzyć drożdży bo wtedy nic nam z nich nie wyrośnie. Odstawiamy zaczyn na kilka minut. Suche składniki mieszamy w osobnej miseczce.

Następnie zaczyn łączymy z suchymi i dodajemy roztrzepane jajko. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto przykrywamy folią i wstawić do lodówki na noc (12-24 h).

Po upływie wyznaczonego czasy rozgrzewamy gofrownicę, posmarowaną cieniutko olejem. Gofry pieczemy na złoto. Studzić na kratce kuchennej.

Podajemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, owocami lub czym dusza zapragnie :) Ja moje gofry podałam z jogurtem naturalnym i owocami.

Smacznego :)







wtorek, 21 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Szczerze mówiąc rabarbar polubiłam w zeszłe lato, wiec jest on dla mnie w pewnym sensie nowym smakiem :P Nie wiem czemu, ale kojarzył mi się jako takie niesmaczne warzywo, jednak smak każdemu się z nas zmienia ! :)
Ciasto wyszło smaczne choć moim zdaniem dość słodkie, pomimo tego, że użyłam mniejszą ilość cukru niż było to zawarte w przepisie znalezionym na mojewypieki.pl , ale domownikom jednak słodkość nie przeszkadzała :P No bo w końcu kto pogardzi pierwszym rabarbarem i truskawkami w tym roku ! 


Składniki na blachę 33x23 cm
Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Kruszonka:
  • 160 g mąki pszennej
  • 70 g cukru (można dać mniej bo kruszonka wyszła dość słodka)
  • 125 g masła 
Dodatkowo :
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru 
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (ja użyłam Gomar Pińczów bo moim zdaniem te dżemy są najlepsze :) 
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
Wykonanie:

Makę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto zcieramy na tarce na blaszkę. Podpiekamy w piekarniku  około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Dużą patelnię lub garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy rabarbar i posypujemy cukrem. Rabarbar gotujemy na ogniu do momentu aż puści on sok czyli około 2 - 3 minut. Wyłączamy ogień i zlewamy sok  z rabarbaru (można go później wypić :) )
Gdy spód do ciasta piecze się nam w piekarniku przygotowujemy kruszonkę. Mąkę  mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzone a nawet lekko zmrożone masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera wraz z mąka. Wszystko razem krótko miksujemy do uzyskania posypki.
Gdy spód do ciasta się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i lekko studzimy. Następnie ciasto smarujemy cienko dżemem, następnie wykładamy rabarbar i na końcu posypujemy  kruszonką.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC. 
Smacznego :) 

poniedziałek, 20 maja 2013

Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem i innymi nasionami

Bardzo lubię przygotowywać bułki. Zabierają one sporo czasu przez ich wyrastanie, wyrabianie itd. jednak ich smak jest na wagę złota, a zapach unoszący się w całym domu sprawia, że każdy ma ochotę na bułkę z nawet z samym masłem :) Zawsze robię ich większa ilość bo szybko znikają. Polecam :) 
Składniki (na około 20 bułeczek):

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej 650
  • 200 ml mleka ciepłego
  • 200 ml wody
  • 30g drożdży
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Do posypania
  • po 1 łyżeczce słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, płatków owsianych 

Wykonanie:
Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam je częścią ciepłego mleka (ważne jest aby mleko nie było za ciepłe ponieważ możne sparzyć drożdże, a wtedy ciasto nie wyrośnie) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam. Tak przygotowany rozczyn odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
W między czasie do miski wsypuje mąki , sól ,wodę, ziarna słonecznika, siemię lniane i otręby. Gdy rozczyn jest już gotowy łącze go z innymi składnikami i wyrabiam łyżką do połączenia składników. Następnie dodaję oliwę. Masę wykładam na stolnicę i wyrabiam dłonią około 10 minut do momentu,  aż ciasto będzie jednolite.
Następnie wyrobione ciasto przekładam do miski i odstawiam na około 1 h przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 


Z wyrośniętego ciasta formuje niewielkie kulki i układam je na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia bułki sporo urosną. Bułki odstawiam na kolejne 30 minut.
Tuż przed wstawieniem do piekarnika bułki maluję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka i posypuję mieszanką nasion. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 20 minut.


Smacznego :) 

Ciasto przed wyrośnięciem.
Ciasto po ponad godzinie wyrastania :)

Ciastka digestive bez krowiego mleka i bez jajek

Nie pierwszy raz robiłam te ciastka :) Te pyszne ciasteczka czasem nazywane są również herbatnikami pełnoziarnistymi. Ciasteczka digestive charakteryzują się wysoką zawartością błonnika oraz wyczuwalny posmak słodko-słony. Ciasteczka z dodatkiem mlekiem sojowego wychodzą bardziej twarde i zbite, natomiast mleko krowie nadaje im kruchości. Warto przetestować dodanie zarówno jednego jak i drugiego mleka u siebie w kuchni :)

 Jak to z "herbatnikami" bywa pasują do herbaty lub kawy i ... szybko znikają :) Przepis Gary'ego Rhodes. Polecam :)


Składniki na 20 - 25 ciastek:
  • 175 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej (ja dałam mąkę pszenna 650)
  • 50 g zmielonych płatków owsianych 
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła lub margaryny 
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 ml mleka (dałam 4 łyżki sojowego )
Wykonanie: 
Płatki owsiane mielimy chwile blenderem( nie muszą być drobne jak mąka). Wszystkie składniki razem łączymy i wyrabiamy nie klejące ciasto (ciasto jest dość ciężkie do zagniatania i wałkowania).
Ciasto wałkujemy na grubość około 4 - 6 mm, najlepiej nie podsypując mąką. Wycinamy szklanką/ literatką/ foremką ciastka. Wykładamy je na natłuszczoną lekko blachę (w moim przypadku była to mata silikonowa nie wymagająca smarowania jej tłuszczem).
Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. 
Przechowywać w szczeknie zamkniętym pojemniku.

* w wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć 
** ciastka można również użyć do wykonania spodu pod np. sernik. Upieczone ciastka rozkruszamy i łączymy z masłem/margaryną. Chwilę wyrabiamy, a następnie wykładamy spód formy daną masą, Chwilę zapiekamy w piekarniku i wykładamy na wykonany spód np. masę serową.

Smacznego :)

środa, 15 maja 2013

Kruche maślane ciasteczka ze słonecznikiem w karmelu

Uwielbiam ciastka ale to już chyba wszyscy o tym wiedzą ,,dlatego często przygotowuje je sama w domu :) Przepis na ciastka znalazłam na stronie www.malacukierenka.pl, a ten z kolei pochodzi z gazety "Ciasta domowe" z 1994 roku. Ciastka lekko słodkie smakują wyśmienicie, a poza tym są zdrowe bo zawierają słonecznik który jest źródłem wielu kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Przepis warto wypróbować :)

Składniki (na około 22 sztuki)
Ciasto:

  • 50g cukru
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 300g mąki

Wierzch:
  • 20g cukru
  • 40g miodu
  • 40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 30g masła
  • 150g łuskanych pestek słonecznika (ja dodałam również trochę pestek dyni)

Wykonanie: 
Wymieszać razem mąkę i cukier. Na stolnicy dodać masło, wszystko ze sobą posiekać przy użyciu noża. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto wstawić je na 30-60 minut do lodówki.

Ciasto wyjąć z lodówki. Zagnieść i rozwałkować na grubość około 3-4mm. Z ciasta wycinamy krążki/kwadraty o średnicy/szrokości boku  8-10cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 C przez 10 minut.

Gdy nasze ciastka pieką się już w piekarniku do niewielkiego rondelka wkładamy cukier, miód, śmietankę, masło, następnie doprowadzamy mieszankę do wrzenia i gorujemy około 1 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i dodajemy słonecznik. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Lekko przestudzoną mieszankę słonecznikową nakładamy przy użyciu łyżeczki na podpieczone ciastka. Następnie ciastka wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-10 minut.

Smacznego :)
  






poniedziałek, 13 maja 2013

Lekkie jak piórko Brioszki / Brioche

Brioszki, a dokładniej Brioche to jeden francuskich wypieków. Babeczki nadają się idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Najlepiej smakują odrazu po upieczeniu. Następnego dnia możemy je zjeść posmarować masłem, miodem, marmoladą lub ja najbardziej je lubię z dżemem. Brioszki są bardzo puszyste i lekkie jak piórko :) Zainspirowałam się przepisem na brioszki z książki "Domowe wypieki". A za książkę, którą dostałam jako prezent pod choinkę dziękuje K. i D. :) Polecam!

Składniki :

  • 375 g mąki jasnej chlebowej
  • 40 g drobnego cukru
  • 25 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka + 1 do posmarowania 
  • 150 g miękkiego masła
Wykonanie : 

Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodajemy rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Zaczyn odstawiamy na około 15 minut. 

W tym czasie do sporej miski wrzucamy mąkę, resztę cukru, sól.  W osobnej misce masło ucieramy z jajkami. Dodajemy tam również wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem  miksujemy mikserem na niskich obrotach około 5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc w lodówce. 

Nieduże blaszki lub foremki na babeczki(do wypieku użyłam tortownicę i foremki na babeczki i kilka tartaletek) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na kulki. Kulki układamy w foremkach lub w jednej większej formie. Przykrywamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto musi podwoi objętość, jeśli tak się nie stało należy pozostawić ciasto jeszcze do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto smarujemy  roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC-200ºC przez około 20 minut. 

Smacznego :) 
* Ciasto można również upiec w postaci większej babki w formie z lub bez komina. Trzeba jednak pamiętać o tym aby wydłużyć czas pieczenia na około 40 minut.
** Gdyby ciasto w czasie pieczenia za szybko się spiekało, należy przykryć je folią aluminiową.