Strony

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Nachosy z gotowych tortilli

Takie nachosy nie są w zupełności domowe bo wykonałam je z gotowych tortilli. Przygotowuje je najczęściej wtedy gdy w lodówce zostaje mi kilka tortilli. Swoje nachosy możecie przygotować z ulubionymi przyprawami lub pominąć przyprawy i podać z wybranym sosem takim jak: sos pomidorowy, czosnkowy czy guacamole. Nachos to wprost idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu czy meczu ze znajomymi. Polecam :)
Składniki:
  • 2 pszenne tortille
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka dowolnych przypraw (np. słodkiej papryki, chili, czosnku, przyprawy do grilla itp.)

Wykonanie:
Oliwę mieszamy z przyprawami (lub pomijamy przyprawy według uznania). Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka lekko smarujemy tortille oliwą z obu stron. Tortille kroimy na 8 trójkątów. Następnie każdy z nich na 4 kolejne trójkąty (instrukcję zamieszczam na zdjęciach poniżej. Nachosy układamy na blaszce i pieczemy przez około 5-6 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem), aż się zrumienią. Podajemy z sos pomidorowym, guacamole itp.
Smacznego :)



niedziela, 29 czerwca 2014

Zupa rybna z dorszem

Jeśli znudziły się wam tradycyjne smażone filety z ryby proponuje dla odmiany pyszną zupę z dorsza. Do takiej zupy możecie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę lub podać ją z pieczywem. Zupa jest bardzo sycąca i zdrowa ! Nie od dziś wiadomo że ryby pozytywnie wpływają na nasz organizm, a zatem i na nasz wygląd! :) Polecam na obiad zamiast tradycyjnego rosołu :)
  
Składniki:
  • 700 g ryb (ja wykorzystałam filety z dorsza)
  • 2 cebule
  • 2 ziarna pieprzu
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • włoszczyzna
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry wody
  • 100-150 ml śmietany 18 %
  • świeży koperek do posypania
Wykonanie:
Ryby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony do momentu aż pojawią się czarne bąble na powierzchni. Opaloną cebulę wrzucamy do wysokiego rondelka, do którego dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, włoszczyznę i 2 litry wody. Całość gotujemy na niewielkim gazie aż warzywa będę pół twarde.

Następnie dodajemy rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut. 

Do małej miski wlewamy dużą łyżkę wywaru, dodajemy śmietanę, pieprz cytrynowy, pieprz zwykły i szczyptę soli. Śmietanę łączymy z wywarem, a następnie powoli wlewamy ją do wywaru rybnego. Nie gotujemy. Zupę przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem

Smacznego :)
 
 
Lato w pełni!

sobota, 28 czerwca 2014

Pijane Miśki

Słyszeliście o żelkach w alkoholu ? Pierwszy raz przygotowałam takie żelki na ostatki. Pamiętam że koleżance tak smakowały, że wyjadała je łyżką prosto ze słoika :) Dziś zamieszczam krótką instrukcję jak zrobić tą smaczną i oryginalną alkoholową zakąskę. 
Składniki:
  • Żelki (oprócz miśków możecie wykorzystać też inne)
  • Alkohol (szampan, wódka itp.)
Wykonanie:

Żelki przekładamy do słoika. Zalewamy je wybranym alkoholem. Poprzednim razem wykorzystałam szampana, natomiast teraz przygotowałam żelki w wódce wymieszanej ze Spritem w proporcji 1:4. Alkohol lub przygotowany poncz powinien całkowicie zakrywać żelki, najlepiej ok 1 cm ponad nimi. Słoik z żelkami odstawiamy na 4-5 dni do lodówki. 
 
Należy pamiętać o tym aby przynajmniej raz dziennie zamieszać żelki w słoiku. Jeżeli żelki wypiły cały alkohol można dodać dolać dodatkową porcję alkoholu lub ponczu.
 
Żelki są gotowe gdy w środku są całkowicie miękkie. Tak przygotowane miśki możemy dodać do drinków lub wyłożyć na płaską miseczkę jako zakąskę. Są po prostu idealne na imprezy :)

Na zdrowie :)

 
Lato w pełni!
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

piątek, 27 czerwca 2014

Ciasto Pijana Śliwka - tylko dla dorosłych

Dziś na blogu prezentuje przepis na wypiek przeznaczony głównie dla dorosłych ponieważ w swoim składzie zawiera alkohol :) A czym jest ciasto o tej wdzięcznej nazwie ? To biszkopt z masą budyniową, suszonymi śliwkami nasączonymi w alkoholu z pyszną czekoladową polewą. Ciasto idealnie sprawdzi się na imprezie dla dorosłych. Zapraszam do wypróbowania przepisu

Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu polecam wypróbować również przepis na 
Ciasto Cappuccino - Latte macchiato.
 
Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g czekolady
  • 200 g masła
Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • galaretka cytrynowa
Ponadto:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka rumu/wódki

Wykonanie:

Śliwki zalewamy alkoholem i zostawiamy na 12 h lub najlepiej na całą noc.

Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Żółtka w miseczce również chwilę ubijamy. Żółtka, i przesiane składniki dodajemy do białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut. Przed ostatecznym wyjęciem z piekarnika możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą wykałaczki.

Masa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, budyń, kakao i mąki. Dokładnie rozmieszane składniki dodajemy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Studzimy.

Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu. 

Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka 250 ml). Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Masę budyniową przekładamy na biszkopt i równamy powierzchnię. Na wierzchu układamy śliwki.

Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy lekko podgrzewając. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Odstawiamy.

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej i gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie mieszamy ją z przygotowaną polewą czekoladową. Tężejącą polewę wylewamy na krem ze śliwkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje. Najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

 
 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!

czwartek, 26 czerwca 2014

Naleśniki wg Gordona Ramsay’a

Bez wątpienia są to moje ulubione naleśniki. Delikatne, sprężyste i pachnące... po prostu doskonałe. Możemy podawać je zarówno w wersji na słodko, np. z domowym dżemem lub na słono np. z farszem ze szpinaku. Radzę od razu wykonać podwójną porcję naleśników bo szybko znikną ze stołu. Przepis znalazłam tu.

Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 125 g mąki pszennej

Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować. Na patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano.
Smacznego :)
 
Wegetariański obiad III
Lato w pełni!

niedziela, 22 czerwca 2014

Ciasteczka Anzac

Ciasteczka Anzac to jedne z moich ulubionych ciasteczek ponieważ: do ich przygotowania nie potrzeba jajek, ich wykonanie zajmuje zaledwie chwilę, a poza tym bardzo dobrze się przechowują. Ja najbardziej lubię te kruche i chrupkie, jeśli jednak wolicie te bardziej miękkie i ciągnące się, możecie zmniejszyć ilość wiórków kokosowych, a dodać więcej golden syropu. 
Skąd nazwa tych ciasteczek ? Nazwa anzac biscuits wywodzi się od Australian and New Zealand Army Corps. Sprzedawane były, aby zebrać fundusze dla wojsk australijskich i nowozelandzkich walczących u boku armii brytyjskiej w Galllipoli, w czasie I wojny światowej. Kampania zakończyła się klęską Aliantów, jednak ciasteczka w dalszym ciągu są symbolem męstwa żołnierzy z korpusu ANZAC.
Takie ciasteczka są pełnowartościową przekąską dla całej rodziny, świetnie sprawdzają się na wycieczkach rowerowych i smakują wybornie maczane w kawie lub herbacie. Przepis pochodzi z dwutygodnika "Smakowite Wypieki" nr. 2. Polecam :)
 
Składniki:
  • 100 g masła
  • 1 łyżka golden syrup (zastąpiłam płynnym miodem)
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g drobnego cukru (użyłam tylko 30 g cukru)
  • 75 g płatków owsianych
  • 75 g suszonych wiórków kokosowych
  • 100 g mąki
Wykonanie:
 
Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. 
Masło podgrzewamy w rondelku. Do masła dodajemy golden syrup lub miodu i dokładnie mieszamy. W filiżance lub innym niewielkim naczyniu wlewamy 2 łyżki wrzątku i sodę. Filiżankę z sodą dodajemy następnie do rondelka z masłem. 

Cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mąkę mieszamy w dużej misce. Następnie dodajemy do miski zawartość rondelka z rozpuszczonym masłem i mieszamy.  Z masy kształtujemy ciasteczka (z około 1- 1,5 łyżki ciasta). Ciastka przekładamy na blachę zachowując odstępy. 

Ciastka pieczemy przez około 8-10 minut aż wyrosną i się uzyskają brązowo-złoty kolor. Studzimy na kratce.
 
Smacznego :)
 
 

Lato w pełni!
Jeść czy grać?
Jeść czy grać?
Przysmaki dla taty 4
Przysmaki dla taty 4

sobota, 21 czerwca 2014

Kotleciki z indyka i gotowanej szynki z sosem

W waszej rodzinie tradycyjne mielone się przejadły ? Mam na to sposób :) Pyszne kotleciki z mięsa indyczego i szynki, które będą smakować zarówno małym jak i dużym. Takie kotleciki możecie podać z ziemniakami i surówką na niedzielny obiad lub przygotować z sosem i podać na rukoli. Polecam :) 
Składniki:
Na kotleciki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być również wołowe, wieprzowe, z szynki)
  • 100-150 g szynki gotowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 70 g bułki tartej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • oliwa z oliwek do smażenia
Na sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego 
  • 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 15 g ziaren słonecznika (można zastąpić pistacjami) 
  • 1 pomarańcza
Wykonanie:
Sos:
Sos sojowy indonezyjski oraz sos słodko kwaśny łączymy w miseczce. Słonecznik prażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni. Słonecznik przekładamy do miseczki z sosem i z sokiem z połowy pomarańczy. Odstawiamy do lodówki

Kotleciki:
Mięso mielone przekładamy do większej miski. Szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa mielonego. Zieloną i białą część cebuli dymki drobno kroimy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy pieprz i sól oraz bułkę tartą. Całość mieszamy rękoma lub łyżką. Mokrymi rękoma formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na rumiano. Usmażone kotleciki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z rukolą polaną odrobiną oliwy z oliwek i przygotowanym sosem.
Smacznego :) 




Przysmaki dla taty 4
Przysmaki dla taty 4

piątek, 20 czerwca 2014

Rieska - fiński chlebek

Zapomnieliście kupić chleba na śniadanie albo w sklepie całe pieczywo było już wykupione ? Nie panikujcie że na śniadanie znów będą płatki z mlekiem, ponieważ mam na to sposób, a mianowicie jest nim chlebek rodem z Finlandii. Do wykonania takiego chlebka używa się proszku do pieczenia zamiast drożdży, dlatego też jest on tak prosty, szybki i idealny na śniadanie
Przepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris.
Składniki:
  • 225 g mąki jęczmiennej lub żytniej (użyłam żytniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka jasnego brązowego cukru 
  • 1 łyżka oleju
  • 90 ml mleka ze śmietaną pół na pół 
  • 90 ml maślanki 
  • 2 łyżki niesolonego masła, roztopionego 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę do pieczenia natłuszczamy łyżką oleju. 

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy cukier, mieszankę mleka i śmietany, maślankę, masło. Całość mieszamy. Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie przekładamy na blachę. Ciasto spłaszczamy na kształt okręgu na grubość około 1 cm. Chlebek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. 

Chlebek pieczemy przez 10-15 min lub do momentu aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu pieczywo kroimy w kliny i podajemy.

Smacznego :)


wtorek, 17 czerwca 2014

Jak gotować bób ?

Czy wiecie że 1 szkl. ugotowanego bobu zawiera średnio 187 kalorii oraz 33g węglowodanów. Węglowodanów niby sporo, jednak bób zawiera również 13 gramów białka w objętości nie przekraczającej szklanki i tylko 1 gram tłuszczu ! Bób (w 100 gramach) zawiera znaczne ilości żelaza, magnezu, miedzi, a także 177 mg folianów. Taka ilość folianów dostarcza 44% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. 
 
Składniki:
  • 1 kg bobu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki soli (najlepiej różowej)
  • gałązka kopru (opcjonalnie)
Wykonanie:

Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, wrzucamy opłukany bób i ewentualnie koper. Bób gotujemy 20–30 minut, do momentu aż zrobi się ciemny. Aby sprawdzić czy bób jest ugotowany najlepiej wyjąć 3 ziarna, opłukać pod zimną wodą  i spróbować czy są już ugotowany. Jeśli bób jest ugotowany odcedzamy go i podajemy.

Smacznego :)

niedziela, 15 czerwca 2014

Domowa masa makowa

Tak wiem jaka obecnie pora roku i wiem że niektórym masa makowa kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem. Ja jednak lubię zjeść kawałek dobrego makowca czy pyszną bułkę z makiem nie tylko w czasie świąt. Aby jednak nasze drożdżówki czy też ciasto było smaczne i w dodatku cieszyło oko, warto samemu przygotować masę makową. Dość często jest tak, że makowiec do którego dodaliśmy gotową masę z puszki po upieczeniu jest za słodki lub masa z niego wypływa albo jeszcze inny mamy z nim problem. Tak więc aby temu zaradzić, dodaje przepis na pyszną i domową masę makową, odpowiednio słodką i bez zbędnych środków konserwujących, których ja po prostu nie znoszę. Przepis znalazłam tu. Z taką masą makową powinniśmy otrzymać bardzo smacznego makowca :)
 
Składniki:
  • 250 g maku suchego
  • gorąca woda do zalania maku
  • ok. 250–300 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy włoskie, migdały, nerkowce, daktyle)
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 łyżka cukru z wanilią (możecie zastąpić cukrem wanilinowym)
  • kilka kropel aromatu rumowego, migdałowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie:
 
Suchy mak zalewamy gorącą wodą i odstawiam na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody za pomocą np. lnianego ręczniczka kuchennym.
 
Rodzynki namaczamy w wodzie lub mleku. Mak mielimy w maszynce 2-3 razy. Orzechy, suszone owoce siekamy. Rodzynki odcedzamy i wraz z kandyzowaną skórkę pomarańczową wszystko dodajemy do maku. Następnie do miski dodajemy miód, cukier waniliowy. Całość mieszamy. Przed dodaniem do makowca mieszam masę z ubitymi 2-3 białkami.
 
* Gotową masę (bez białek) można przechowywać do 5 dni w lodówce.

Domowy Wyrób

sobota, 14 czerwca 2014

Galaretka z białego wina z bitą śmietaną

Uwielbiam wino zwłaszcza takie półwytrawne lub wytrawne i taki właśnie trunek wykorzystałam do mojego deseru. Deser wyszedł bardzo smaczny, nie tylko dlatego że należę do grona łakomczuchów i moje galaretki dostały porządną porcję bitej śmietany :P Myślę że taka galaretka świetnie sprawdzi się na "babskim" spotkaniu. Inspiracją do wykonania takiego smakołyku był link. Wasze zdrowie :)

Przepis bierze udział w konkursie
 http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php.
 
Składniki:
  • 300 ml wina - użyłam białego półwytrawnego (możecie użyć półsłodkiego lub słodkiego i zmniejszyć ilość cukru)
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 30 g cukru brązowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150-200 ml śmietany kremówki (30, 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:

Żelatynę wsypujemy do większego naczynia i zalewamy gorącą wodą do napęcznienia. Gdy żelatyna się rozpuści dodajemy cukry i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy wino. Przelewamy do kieliszków i odstawiamy do stężenia na kilka godzin do lodówki. 
Dobrze schłodzoną bitą śmietanę ubijamy na sztywno dodając 1 łyżkę cukru pudru. Kremówkę przekładamy na przygotowaną i dobrze stężałą galaretkę. 

Smacznego :)

* Galaretkę możecie udekorować świeżymi owocami np. malinami, truskawkami, poziomkami lub po prostu listkiem mięty czy startą czekoladą. 

 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!