Strony

czwartek, 24 kwietnia 2014

Babka kryzysowa

Przepis na "Babkę kryzysową" znalazłam w książce "Przepisy czytelników-Lato" wydanej w 1994 roku. Nie mam zielonego pojęcia czemu tą babkę właśnie tak nazwano bo moim zdaniem aż taka uboga w składniki to ona nie jest :P W każdym bądź razie z danego przepisu wyszły mi 3 średnie babki. Babki fajnie urosły pomimo tego, że ciasto wyrabiałam mikserem przez zaledwie 5 minut. Ponadto babka wyszła bardzo smaczna, odpowiednio słodka i na kolejny dzień również była miękka.

Polecam również przepis na Kakaową babkę na wodzie bez jajek i bez mleka :)

Składniki:
  • 50 dag mąki 
  • 6 dag drożdży 
  • półtorej szklanki mleka
  • 5 żółtek 
  • 15 dag cukru 
  • cukier waniliowy 
  • pół łyżeczki soli
  • pół kostki margaryny 
  • suszone śliwki lub rodzynki 
Wykonanie:
Ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem oraz solą, dodajemy do rozczynu z mleka, następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz i cukier waniliowy oraz posiekane śliwki lub rodzynki. Wyrośnięte ciasto wykładamy do natłuszczonej formy obsypanej mąką lub bułką tartą i po powtórnym wyrośnięciu wstawiamy do pieczenia. Pieczemy na złoto. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Smacznego :)



wtorek, 22 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy bardzo kruchy

Oprócz żurku na każdym wielkanocnym stole obowiązkowo powinien pojawić się oczywiście mazurek ! W tym roku przygotowałam mazurki w kształcie jajek i prostokąta, które wypełniłam masą kajmakową o smaku czekoladowym. Wierzch udekorowałam orzechami i suszonymi owocami. Mazurki wyszły wyśmienite :)
Składniki:
Ciasto kruche (na 4 mazurki):
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 250 g masła/margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
Wierzch:
  • mała puszka masy kajmakowej/krówkowej np. o smaku czekoladowym
  • migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, kolorowe pisaki itp.
Wykonanie:

Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy. Ciasto formujemy np. w kształt jajka lub prostokąt. Z pozostałego ciasta możemy wykonać wałeczki, którymi możemy udekorować brzegi mazurka np. 2 wałeczki możemy razem ze sobą zwinąć i za pomocą białka przykleić do podłoża. Mazurki pieczemy na złoto przez 20-25 minut.

Mazurki studzimy. Na wierzch wykładamy masę kajmakową. Dekorujemy według uznania bakaliami, cukierkami, czekoladkami itp.

Smacznego :) 




Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

sobota, 19 kwietnia 2014

Życzenia wielkanocne

Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych życzę Wam, aby upłynęły one radośnie w gronie rodziny i przyjaciół.

Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!!!


piątek, 18 kwietnia 2014

Sałatka makaronowa Moni

Dziś na blogu bardzo sławna w kręgu moich znajomy sałatka makaronowa wg Moni !!! Wszyscy za nią przepadają choć nie rzadko Monia słyszy "Czemu dodałaś groszek jak jak groszu nie lubię ? " itp. Pomimo tych narzekań sałatka znika w mgnieniu oka, no i wtedy już nikt nie marudzi że coś mu nie pasuje. Do sałatki Monia czasami dodaje właśnie groszek, a w sezonie rzodkiewkę. Jako dodatkowy składnik do sałatki dodałam natkę pietruszki bo wydawało mi się że sałatka jest za mało "wiosenna" :) Oczywiście natkę możecie pominąć lub zastąpić ją koperkiem.


Składniki:
  • 100- 200 g makaronu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 świeży ogórek
  • 1-2 pomidory
  • 1/2 papryki
  • 3 jajka
  • garść natki pietruszki 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek majonezu
  • pieprz, sól
Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. Ogórka kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z pomidorem i papryką. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do pozostałych składników. Ostudzone jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy dodając kilka łyżek majonezu, sól i pieprz do smaku. Sałatkę wkładamy do lodówki.

Smacznego :)

Dania dla urody
Wielkanocne Smaki - edycja IV

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mleko kokosowe

Kokos określany jest jako „lekarstwo na wszelkie choroby”, ponieważ w swoim składzie pełny jest aminokwasów, witaminy C, potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Ciekawostką jest to związki zawarte w kokosie opóźniają procesy starzenia się skóry, dlatego tak często stosowany jest on we wszelkiego rodzaju kosmetykach i innych produktach do pielęgnacji ciała.

 Dieta bez mleka krowiego i produktów pochodzących z mleka może być bardzo zdrowa i pełna witamin. Dzisiaj dla osób które nie mogą spożywać mleka krowiego przygotowałam mleko kokosowe z prawdziwego kokosa. Takie mleko jest bardzo aromatyczne, pięknie pachnie i nadaje potrawom takim jak curry, gulasz czy wszelkiego rodzaju desery ciekawego smaku. Można je również spożywać na śniadanie z płatkami np. jaglanymi.

Po wykonaniu takiego mleka nie wyrzucajcie wiórek !! Przydadzą się one bowiem do wykonania
mąki kokosowej.
Składniki:
  • 1 kokos lub około 300-400 g wiórek kokosowych
  • 1 l wody
Wykonanie:
O tym jak otwierać kokosa możecie poczytać tu. Kawałki kokosa ścieramy na plasterki lub wiórki. Umieszczamy je w większej misce, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia wodę z kokosem podgrzewamy tak, aby woda była ciepła ale nie parzyła w palce. Następnie wiórki dokładnie miksujemy blenderem przez ok. 5-10 minut robiąc krótkie przerwy aby nie przegrzać blendera. Następnie powstałe mleko przelewamy przez sito wyłożone gazą lub lnianą ściereczką i odciskamy mleko od wiórek których nie wyrzucamy !. Mleko przelewamy do butelek lub słoika i przechowujemy w lodówce maksymalnie do 5 dni (ponieważ mleko nie zawiera konserwantów psuje się ono szybciej od sklepowego). Przed użyciem butelkę z mlekiem należy mocno wstrząsnąć.

Smacznego :)

 

Domowy Wyrób 
Zdrowy tryb życia
Wielkanoc bez glutenu.
Lekka Wielkanoc

sobota, 12 kwietnia 2014

Pełnoziarnista krucha szarlotka

Dziś przepis na bardzo smaczną, kruchą i co najważniejsze zdrową szarlotkę wykonaną z mąki pełnoziarnistej. Dzięki tej mące ciasto obfituje w witaminy i minerały. Jeśli chcecie możecie zmniejszyć ilość cukru. Szarlotka idealna do świątecznej herbaty. Polecam :)

Składniki:
Na ciasto:
  • 450 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 20 g smalcu
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek drobnego cukru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka domowego ekstraktu z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • szczypta soli
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • ½ szklanki cukru (lub mniej jeśli jabłka są słodkie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z cytryny lub pomarańczy
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wykonanie:

Mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy margarynę i smalec, przez chwilę siekamy przy użyciu noża, a następnie dodajemy pozostałe składniki. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, pozostałą część do zamrażarki na minimum 1 godzinę.

Ciasto z lodówki wyjmujemy i wykładamy je do blaszki (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy jak najwięcej soku z jabłek (sok wypijamy lub robimy z niego domowy
kisiel :)). Jabłka przekładamy do dużego rondela, dodajemy sok z cytryny, cukier i cynamon. Jabłka smażymy około 20 minut na wolnym ogniu. Gdy nadmiar wody odparuje dodajemy dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Na podpieczony spód równo kładziemy masę jabłkową. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Szarlotkę pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180 st. C przez około 50-60 minut.

Smacznego :)

 
 
 


Lekka Wielkanoc
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Dania dla urody

czwartek, 10 kwietnia 2014

Likier kawowy

Likier to niewątpliwie jeden z alkoholowych trunków, które kobiety najczęściej wybierają na babskie spotkania :) Taki domowy likier jest bardzo smaczny i aromatyczny, a w dodatku jest tani i łatwy do przygotowania. Jest też świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Polecam również likier Malibu :)
 
Składniki:
  • 1 puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki spirytusu lub 2/3 szklanki wódki
Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Dodajemy mleko, cukier i ekstrakt i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy alkohol, ponownie mieszamy, a na końcu przelewamy do butelek. Wstawiamy do piwniczki minimum na tydzień.

Na zdrowie :)




Polecam również:
Likier Malibu
Likier Baileys

wtorek, 1 kwietnia 2014

Sałatka z paluszkami Surimi

Pyszna i bardzo prosta sałatka z paluszkami Surimi czyli paluszkami krabowymi. Takie paluszki możecie dostać w każdym większym markecie, na dziale z mrożonkami. Taka sałatka będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole. Polecam :)
Składniki:
  • 150 g paluszków Surimi
  • 1/2 białej części pora
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki (użyłam żółtej)
  • sól i pieprz
  • odrobina majonezu/gęstego jogurtu
Wykonanie:

Paluszki lekko rozmrażamy a następnie kroimy w kostkę. Pora myjemy i siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydze z puszki odcedzamy i dodajemy do miski wszystkiego składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem/ jogurtem. Wkładamy do lodówki.

Smacznego :)

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV