Dziś przepis na pyszne szwajcarskie bułeczki. Bułki można zjeść na śniadanie z twarożkiem, powidłami lub marmoladą, jak również na kolację do gorącego mleka. Przepis znalazłam u Bea i cytuje go za autorką. Polecam gorąco !!!
Składniki: (na ok. 14 sztuk)
- 500 g mąki pszennej (typ 500)
- 250 g mąki typ 650
- 1,5 – 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- ok. 400 ml mleka z wodą (pół na pół)
- 40 g stopionego, schłodzonego masła
- 2 łyżeczki soli
- żółtko z mlekiem do posmarowania
Wykonanie:
Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło; następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta’ (‘dough’). Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta : jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody / mleka, jeśli jest zbyt wilgotne – dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ – ¾ łyżki). Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części; z każdej uformować kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich – na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się barrrdzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami :)
Piec ok. 20-25 minut w 200°, następnie wystudzić na kratce.
Można oczywiście zrobić te bułeczki bez użycia maszyny do chleba, wyrabiając ciasto w sposób tradycyjny (ok. 10 minut) lub za pomocą robota/miksera (ok. 5 minut).
Smacznego :)
5 komentarzy:
ja tez je robiłam i są to moje ulubione bułeczki :)
Mieszkam w Szwajcarii i niestety jestem zbyt leniwa, by upiec je samodzielnie, więc czasem kupuję takie na śniadanie ;) I najbardziej smakują mi z białym serkiem, pycha! Może powinnam się zmotywować i spróbować sama je upiec :)
Wyglądają apetycznie:) Muszę w końcu kiedyś upiec bułeczki, bo na razie to tylko same chleby piekę ;)
a ja wkońcu muszę upiec jakiś chleb bo same bułki pieke :P
Takie pysznie mięciutkie, wspaniałe :)
Prześlij komentarz