Okres świąt Bożego Narodzenia zawsze kojarzy mi się z zapachem cynamony, kardamonu i pomarańczy, które dostawałam w paczce od samego św. Mikołaja :) Właśnie w tym czasie pieczemy najwięcej pierników, pierniczków i innych ciasteczek korzennych. Aby nasze świąteczne wypieki były jeszcze bardziej aromatyczne, warto zaopatrzyć się w kilka przypraw i samemu stworzyć domową przyprawę korzenną.
Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 20 g suszonego imbiru
- 15 g goździków, całych
- 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g ziela angielskiego
- 5 g czarnego pieprzu
- 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (można pominąć
Wszystkie składniki które mamy zamiar zmielić wkładamy do maszynki do mielenia kawy, ścieramy na specjalnej tarce lub tłuczemy w moździerzu tak abyśmy dostali drobny proszek. Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku/pojemniku. Przyprawa jest bardzo aromatyczna. Na 1 kg mąki średnio należy dodać około 3 - 4 łyżek przyprawy lub wg upodobań.
Smacznego :)
1 komentarz:
wielbiam domowa przyprawe korzenna zawsze przygotowuje ja przed przygotowaniem piernika staropolskiego :)
u mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagroda może sie skusisz Zapraszam ! :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
Prześlij komentarz