Właśnie wracam do domu z Food Blogger Fest z głową pełną pomysłów i pełna torebką różnych słodkości. Nie zapominam jednak o Was i wrzucam szybki przepis na zdrowe bułeczki. Przygotowanie tych bułeczek zajmuje zaledwie kwadrans + czas pieczenia. Polecam :)
Składniki:
- 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 szkl. mąki ryżowej
- 200-250 g kremowego twarogu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 C. Z ciasta odrywamy kulki większe niż orzech włoski. Delikatnie je rozpłaszczamy na papierze do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Kawałki jabłek układamy na każdym placuszku delikatnie je dociskając do blaszki. Bułki przed pieczeniem można posypać odrobiną samego cynamonu lub odrobiną ksylitolu. Bułki pieczemy ok. 15 min. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
12 komentarzy:
Serdecznie dziękuję za udział w akcji Pieczywo bez glutenu i za inspirację. Serdecznie pozdrawiam. Karol
Bardzo fajny pomysł na takie szybkie słodkości :)
Super przepis, myślę, że spodoba się wielu studentom. Jeśli chcecie wiedzieć więcej o projekcie Cooknomics, który organizuje tą akcję, zapraszamy na https://www.facebook.com/Cooknomics/
Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)
Fajny przepis szkoda ze nie wegański,, może ktoś by mógl coś podpowiedzieć,, zmodyfikować dla weganina :)
Mam pytanie, czym można zastąpić mąkę kukurydzianą i skrobię (nietolerancja pokarmowa) Bułeczki wyglądają apetycznie, pozdrawiam
Mam pytanie, czym można zastąpić mąkę kukurydzianą i skrobię (nietolerancja pokarmowa) Bułeczki wyglądają apetycznie, pozdrawiam
Mąkę kukurydzianą zastąpiłabym mąka ryżową/jaglaną. Skrobie zastąpiłabym mąką z tapioki. Efektu nie jestem pewna ale spróbuje kiedyś upiec bułki takie bez mąki kukurydzianej i skrobi.
Polecam Muffinki z mąki ryżowej lub chleb bezglutenowy, może pani przejrzeć przepis i sprawdzić czy nie ma składników których nie może pani spożywać.
http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/02/muffiny-ryzowe-z-czekolada-i-masem.html
http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/02/bezglutenowy-chleb-z-marchewka.html
http://slodkieniebo.blogspot.com/2015/12/gofry-z-maki-ryzowej-bezglutenowe.html
dziękuję, spróbuję :-)
Dziękuję, spróbuję :-)
Prześlij komentarz