Cena bezglutenowego chleba w sklepie może przerazić nie jednego. Jeśli już kupimy taki chleb i zagłębimy się w jego skład, to znajdziemy przeróżne związki chemiczne, barwniki i konserwanty. Bardzo klarownie przedstawiła to strona czytajsklad.com która zamieściła zestawienie chlebów bezglutenowych dostępnych w sklepach. Polecam zajrzeć i samemu się przekonać o składzie produktów, które wrzucamy zwykle na szybko do sklepowego koszyka.
Ale powróćmy do tematu :) Dziś przepis na niedrogi chleb bezglutenowy w którego składzie znajdziemy głównie mąkę ziemniaczaną i ziarna zbóż. Mnie w strukturze bardzo przypomina klasyczny chleb z ziarnami. Jedyne do czego można się przyczepić to jego kolor, który jest bardzo blady i nie przypomina koloru bochenka chleba. Chleb jest za to bardzo smaczny, dobrze się kroi, syci na długo i ma zwartą konsystencję :)
Składniki:Ale powróćmy do tematu :) Dziś przepis na niedrogi chleb bezglutenowy w którego składzie znajdziemy głównie mąkę ziemniaczaną i ziarna zbóż. Mnie w strukturze bardzo przypomina klasyczny chleb z ziarnami. Jedyne do czego można się przyczepić to jego kolor, który jest bardzo blady i nie przypomina koloru bochenka chleba. Chleb jest za to bardzo smaczny, dobrze się kroi, syci na długo i ma zwartą konsystencję :)
- 500 g skrobi ziemniaczane/mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego)
- 80 ml wody
- 50 ml mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 120 ml łupin nasienna babki jajowatej
- 5 łyżek słonecznika łuskanego
- 2-3 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 35 g świeżych drożdży
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy drożdże i odstawiamy na ok. 10 min. Do dużej miski przesiewamy wszystkie suche składniki, następnie wlewamy spieniony zaczyn,wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej oliwą/olejem i wysypanej odrobiną mąki np. kukurydzianej. Chleb przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na 10 min. Później zmniejszamy temperaturę do 190 C i pieczemy ok. 50-60 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas stukania. Chleb studzimy na kratce i kroimy całkowicie ostudzony.
Smacznego :)
3 komentarze:
Bardzo fajna opcja dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na glutenowy chleb :)
Witam. Chlebek przepyszny. Mam pytanie co zrobic aby tak szybka nie wysychał . Otóz zaraz po przestudzeniu był mięciutki i puszysty natomiast na drugi dzień zrobił się czerstwy, ale nadal smaczny:)
Pieke już kolejny 😍 pyszny!
Prześlij komentarz