Miodowniki zdecydowanie kojarzą mi się z okresem jesienno-zimowym. Wymagają cierpliwości i trochę pracy. Moim zdaniem warto jednak poczekać, aby skosztować, choć mały kawałek tego ciasta. Dziś przedstawiam Miodownik w wersji czekoladowo-kakaowej :)
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżka margaryny
- 2 płaskie łyżeczki sody (1 do masy i 1 do mąki)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 l mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 laska wanilii
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym Helio
- kakao do posypania ciasta
Do miski wsypujemy cukier, kakao i 1 łyżeczką sody. Dodajemy miód, margarynę i jajka. Rondelek ze składnikami podgrzewamy w kąpieli wodnej i ubijamy na parze przez 10-15 minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę z pozostałą 1 łyżeczką sody i szczyptą soli. W mące robimy dołek i ostrożnie przelewamy masę, cały czas łącząc z mąką. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części, najlepiej skorzystać z wagi kuchennej. Każdą część rozwałkowujemy na wymiar ok. 30 cm x 24 cm. Każdy z placów przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.
W 1 szklance mleka miksujemy blenderem mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i ziarenka z 1 laski wanilii. Gotujemy budyń, mieszając energicznie. Odstawiamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową tak, aby folia dotykała wierzchu budyniu.
Miękką margarynę ucieramy na puch. Nie przerywając miksowania, na zmianę dodajemy całkowicie ostudzoną masę budyniową i masę kajmakową. Krem dzielimy mniej więcej na 4 części. Każdy blat ciasta smarujemy masą i kładziemy kolejny. Wierzch ciasta smarujemy masą i posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na minimum 1 dzień do lodówki.
Smacznego :)
4 komentarze:
Miodownik jest cudowny!
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Przecudownie sie prezentuje miodownik. Tak mi sie spodobal przepis,ze go zapisalam i zrobie to ciacho na swieta :-).
Polecam :) Ciasto jest bardzo smaczne <3
Prześlij komentarz