środa, 5 czerwca 2013

Cynamonki - bułeczki drożdżowe z cynamonem

Bułeczki cynamonowe kojarzą mi się głównie z jesienią, ale upiekłam je może również ze względu na to że pogoda nas nie rozpieszcza, a jedynymi buty jakie można założyć na tą pogodę są kalosze :P 
Ciasto nas bułki nie chciało mi na początku wyrosnąć pomimo wyrabiania, jednak po włożeniu do piekarnika bułeczki ładnie urosły, a zapach cynamonu przyjemnie rozniósł się po domu... Przepis znalazłam tu. Polecam :)

Składniki:
Ciasto: 
  • 2 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szkl chudego mleka 
  • 0,5 opakowania drożdży instant
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru brązowego / słodziku do pieczenia
Nadzienie 
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki słodziku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę i drożdże przesiewamy do miski. Dodajemy olej, żółtko i cukier. Dodajemy ciepłe nie gorące mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk(około 7 minut). Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej lnianą ściereczką na około 1 godzinę.

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkujemy je na placek w kształcie prostokąta. Cynamon i cukier mieszamy i rozsypujemy równo na ciasto. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy na kształt bułeczek. Bułeczki ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopniach przez około 20 minut.

Smacznego :)

3 komentarze:

teenager ;) pisze...

mniam, zdrowe cynamonki !! są świetnie i cudnie ci wyszły !! muszę je zrobić ;)

Anonimowy pisze...

ile kcal ma taka cynamonka? :)

Słodkie Niebo pisze...

Jeśli z przepisu przygotuje Pani/Pan 12 bułeczek, każda z nich będzie miała ok. 80 kcal (w wykonaniu z samym słodzikiem) lub 111 kcal (z dodatkiem cukru brązowego).
Pozdrawiam ;)