Bułeczki cynamonowe kojarzą mi się głównie z jesienią, ale upiekłam je może również ze względu na to że pogoda nas nie rozpieszcza, a jedynymi buty jakie można założyć na tą pogodę są kalosze :P
Ciasto nas bułki nie chciało mi na początku wyrosnąć pomimo wyrabiania, jednak po włożeniu do piekarnika bułeczki ładnie urosły, a zapach cynamonu przyjemnie rozniósł się po domu... Przepis znalazłam tu. Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szkl chudego mleka
- 0,5 opakowania drożdży instant
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko
- 0,5 szkl cukru brązowego / słodziku do pieczenia
Nadzienie
- 3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki słodziku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę i drożdże przesiewamy do miski. Dodajemy olej, żółtko i cukier. Dodajemy ciepłe nie gorące mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk(około 7 minut). Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej lnianą ściereczką na około 1 godzinę.Po wyrośnięciu ciasta rozwałkujemy je na placek w kształcie prostokąta. Cynamon i cukier mieszamy i rozsypujemy równo na ciasto. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy na kształt bułeczek. Bułeczki ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego :)
3 komentarze:
mniam, zdrowe cynamonki !! są świetnie i cudnie ci wyszły !! muszę je zrobić ;)
ile kcal ma taka cynamonka? :)
Jeśli z przepisu przygotuje Pani/Pan 12 bułeczek, każda z nich będzie miała ok. 80 kcal (w wykonaniu z samym słodzikiem) lub 111 kcal (z dodatkiem cukru brązowego).
Pozdrawiam ;)
Prześlij komentarz