niedziela, 23 czerwca 2013

Knedle z truskawkami i twarogiem

Truskawki są dość tanie więc można zrobić z nimi nie tylko pyszny deser, ale również smaczny obiad :) Dziś prezentuje przepis na knedle z truskawkami. Po takim obiedzie, deser będzie już zbędny :) 

Składniki:
  • 250 gram twarogu
  • 300 gram ziemniaków ugotowanych
  • 350 gram mąki pszennej + dodatkowo na podsypywanie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilkanaście truskawek umytych bez szypułek
  • śmietana lub jogurt grecki, cukier
Wykonanie:


Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub
 ucieramy na puree za pomocą tłuczka. Na stolicę wysypujemy mąkę, dodajemy twaróg, ziemniaki, jajka, sól i cukier. Ciasto wyrabiamy do połączenia składników. Następnie z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na ok. 15-20 części (np. przy pomocy ostrego noża). Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy na niej niewielką truskawkę  i zawijamy na kształt kulki. Gotowe knedle kładziemy na blacie wysypanym mąką lub na czystej ściereczce. 
Knedle gotujemy we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez 4-6 minut. Ugotowane knedle przekładamy na talerz, polewamy śmietanką lub jogurtem i ewentualnie posypujemy cukrem.


Smacznego :)

Brak komentarzy: