Każdy marzy o pysznym pachnącym wanilią cieście lub budyniu. Jednak gdy idziemy do sklepu, a na półce widzimy piękną laskę wanilii, już już mamy ją wziąć, gdy pod spodem widzimy cenę która nas poraża. Tak więc większość ludzi nie kupuje lasek wanilii, wybierając aromatyzowany cukier wanilinowy w którym na próżno szukać ziaren wanilii. Chce dziś pokazać, że kupowanie cukru wanilinowego nie ma większego sensu, ponieważ prawdziwy cukier waniliowy możemy zrobić w domu sami, a zajmie nam to tylko chwilę.
Deska która przedstawiona jest na zdjęciu, wykonana jest ręcznie z prawdziwego drewna. Podobną deskę możecie kupić tu. Deska sprawdza się świetnie zarówno do krojenia produktów jak również do serwowania serów, koreczków lub np. małych muffinek :)
Składniki:
- 1,5 szkl. drobnego cukru (300 g)
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do słoika lub szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy z niej nasionka. Nasionka wrzucamy do słoika z cukrem. Pustą laskę wanilii również wrzucamy do cukru. Można ją opcjonalnie przeciąć na 2-4 części. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim aż całość się wymiesza. Cukier odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie używamy go do wypieków, deserów i napojów.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz