Wciąż szukam nowych przepisów na jabłeczniki i szarlotki które wprost uwielbiam. Ostatnio wpadł mi w oko przepis na Jabłecznik alzacki ze wspaniałymi nacięciami na jabłkach. Przepis postanowiłam więc przetestować. Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, przyrządza się je w miarę szybko i w smaku jest równie smaczne, dlatego nie tylko mnie przypadło ono do gustu :) Na pewno upiekę ciasto z tego przepisu jeszcze nie raz.
Przepis z niewielkimi moimi zmianami pochodzi z książki "Mała szkoła pieczenia".
Na ciasto:
- 150 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 75 g twarogu
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 900 g małych jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 125 ml śmietany
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i szczyptę soli.. Następnie dodajemy twaróg, olej, mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki. Formujemy brzeg o wysokości 2-3 cm. w Kilku miejscach robimy widelcem kilka otworów. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą część jabłek nacinamy równomiernie ostrym nożykiem i łączymy z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Jabłka układamy na cieście wypukłą stroną do góry.
W miseczce łączymy jajka ze śmietaną i cukrem. Ciasto z jabłkami zalewamy przygotowaną masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy całość kolejne 30-40 minut. Jabłecznik studzimy posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy listkami mięty.
Smacznego :)
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki. Formujemy brzeg o wysokości 2-3 cm. w Kilku miejscach robimy widelcem kilka otworów. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C.
W miseczce łączymy jajka ze śmietaną i cukrem. Ciasto z jabłkami zalewamy przygotowaną masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy całość kolejne 30-40 minut. Jabłecznik studzimy posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz