Eklerki to jak to nazwał mój narzeczony "minikarpateczki" lub karpatka w wersji mini ;). Nie znam osoby która ich nie lubi. Klasyczne ciasto parzone, wypełnione domowym lub gotowym kremem budyniowym wg. uznania. Są lekkie, delikatne i rozpływają się w ustach.
Składniki: - 250 ml wody
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej 450
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Do rondelka przekładamy wodę i masło. Do gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę, cały czas intensywnie mieszając/ucierając przez około 1-2 min, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajka i szczyptą soli. Ciasto nie może być nawet lekko ciepłe, w innym wypadku eklerki nie urosną w piekarniku. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami na jednolitą masę.
Masę przekładamy do szprycy, worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/silikonową matą. Wyciskane ciasta powinny mieć około 8 cm długości i 3-4 cm szerokości.Eklerki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy od 20 do 30 min lub do momentu aż będą złote. Upieczone eklerki studzimy a następnie kroimy na 2 części.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lecz w 400 ml mleka. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową tak dotykała powierzchni krem. Odstawiamy do wystudzenia. Nie mieszamy w czasie stygnięcia. Całkowicie wystudzony budyń przekładamy do szprycy i wyciskamy na jedną część eklerka. Przykrywamy drugą częścią.
Eklerki wg. uznania posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą z białej/mlecznej czekolady lub polewamy gęstą polewa kajmakową.
Smacznego :)
* Eklerki można również przełożyć kremem czekoladowym, masą kajmakową lub masą śmietanową.
4 komentarze:
Bajeczne na deser.
Poproszę cały talerz tych słodkości! :)
minikarpateczki - świetnie nazwane:D
Pyszne.
Prześlij komentarz